Кисели краставички по МЪРЗЕЛИВИЯ начин - универсална рецепта, става за тиквички, карфиол, гъби и още

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Кисели краставички по МЪРЗЕЛИВИЯ начин - универсална рецепта, става за тиквички, карфиол, гъби и още
Кисели краставички по МЪРЗЕЛИВИЯ начин - универсална рецепта, става за тиквички, карфиол, гъби и още
1466
Източник: За Жената
Кисели краставички по МЪРЗЕЛИВИЯ начин - универсална рецепта, става за тиквички, карфиол, гъби и още
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Предлагаме ви не една, а цели три рецепти за кисели краставички, споделени от наши читателки.

"Най-добрата рецепта за сладко-кисела туршия, която използвам от години. Рецептата е наистина лесна и всеки може да я приготви.

Ако сте свикнали, можете да стерилизирате и във фурна или съдомиялна машина, аз съм свикнала с класиката."

Киселите краставички, приготвени по тази технология, са много вкусни, не омекват.

Ето какво ви трябва за Сладко-кисели краставички за зимата :

сладко -кисели краставички

Снимка: pixabay

1. Сладко-кисели краставички за зимата

Продукти:

За 1 буркан с обем 720 мл:

  • Кисели краставички (тиквички или др.), нарязани на ивици или кръгчета
  • 1 дебел резен лук
  • стръкче копър
  • 7 равни чаени лъжички захар
  • 1 чаена лъжичка консервант (фикс) за туршии
  • 6 супени лъжици оцет

Приготвяне:

Слагаме всичко в буркана.

Налейте студена вода около 1 см под капака.

Стерилизирайте в тенджера за 20 минути при температура 85°C.

2. Кисели краставички без консервиране

Здравейте, искам да споделя с вас рецепта, която майка ми и дори баба ми използваха за приготвяне на кисели краставички.

Запазих я и, въпреки че може да изглежда невъзможно, я опростих още повече.

Прилагам оригиналната рецепта и моето изпитано подобрение. :-)

Нуждаем се от:

  • краставици
  • консервант (фикс) за туршии
  • захар
  • копър
  • люти чушки

Приготвяне:

Поставете добре почистените по-големи краставици в буркани за консервиране с вместимост 3-5 литра.

корнишони в буркан

Снимка: pixabay

Добавете копър, хрян и всички останали съставки, с които сме свикнали при краставиците.

Нарежете квадратчета от целофан (прозрачно фолио) с размери около 25×25 см, подредете ги по два един върху друг и ги накиснете във вода.

Сварете фикса според инструкциите на плика и го изсипете в буркана, докато е още горещ - възможно най-горещ.

Внимавайте да не се пукне стъклото.

Поставете мокрия целофан върху буркана и го завържете здраво с връв или канап.

Увийте бутилките плътно в одеяло и ги оставете да се охладят. Разбира се, не ги обръщайте с дъното нагоре.

На следващия ден целофанът се втвърдява, бурканът се затваря херметически и краставиците могат да се съхраняват.

Вкусът и срокът им на годност са сравними с тези на маринованите краставици в класически затворени буркани.

Кисели краставички по мързеливия начин (без варене)

мързеливи кисели краставички

Снимка: pixabay

Миналата година пробвах и "подобрената" рецепта на колегата от офиса и краставичките също се получиха перфектно.

Ето как се прави:

Слагаме краставици и всички други съставки, които харесваме, в бурканите – копър, чесън…

Наливам студен оцет в бурканите, добавям захар, чаена лъжичка фикс и наливам гореща вода от чайника. Затварям капака без целофан, обръщам го с дъното нагоре, увивам го в одеяло и го оставям да престои до следващия ден. Краставичките са вкусни и няма нужда да се притеснявате за консервирането.

кисели краставички

Снимка: pixabay

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft