Предлагаме ви не една, а цели три рецепти за кисели краставички, споделени от наши читателки.
"Най-добрата рецепта за сладко-кисела туршия, която използвам от години. Рецептата е наистина лесна и всеки може да я приготви.
Ако сте свикнали, можете да стерилизирате и във фурна или съдомиялна машина, аз съм свикнала с класиката."
Киселите краставички, приготвени по тази технология, са много вкусни, не омекват.
Снимка: pixabay
1. Сладко-кисели краставички за зимата
Продукти:
За 1 буркан с обем 720 мл:
- Кисели краставички (тиквички или др.), нарязани на ивици или кръгчета
- 1 дебел резен лук
- стръкче копър
- 7 равни чаени лъжички захар
- 1 чаена лъжичка консервант (фикс) за туршии
- 6 супени лъжици оцет
Приготвяне:
Слагаме всичко в буркана.
Налейте студена вода около 1 см под капака.
Стерилизирайте в тенджера за 20 минути при температура 85°C.
2. Кисели краставички без консервиране
Здравейте, искам да споделя с вас рецепта, която майка ми и дори баба ми използваха за приготвяне на кисели краставички.
Запазих я и, въпреки че може да изглежда невъзможно, я опростих още повече.
Прилагам оригиналната рецепта и моето изпитано подобрение. :-)
Нуждаем се от:
- краставици
- консервант (фикс) за туршии
- захар
- копър
- люти чушки
Приготвяне:
Поставете добре почистените по-големи краставици в буркани за консервиране с вместимост 3-5 литра.
Снимка: pixabay
Добавете копър, хрян и всички останали съставки, с които сме свикнали при краставиците.
Нарежете квадратчета от целофан (прозрачно фолио) с размери около 25×25 см, подредете ги по два един върху друг и ги накиснете във вода.
Сварете фикса според инструкциите на плика и го изсипете в буркана, докато е още горещ - възможно най-горещ.
Внимавайте да не се пукне стъклото.
Поставете мокрия целофан върху буркана и го завържете здраво с връв или канап.
Увийте бутилките плътно в одеяло и ги оставете да се охладят. Разбира се, не ги обръщайте с дъното нагоре.
На следващия ден целофанът се втвърдява, бурканът се затваря херметически и краставиците могат да се съхраняват.
Вкусът и срокът им на годност са сравними с тези на маринованите краставици в класически затворени буркани.
Кисели краставички по мързеливия начин (без варене)
Снимка: pixabay
Миналата година пробвах и "подобрената" рецепта на колегата от офиса и краставичките също се получиха перфектно.
Ето как се прави:
Слагаме краставици и всички други съставки, които харесваме, в бурканите – копър, чесън…
Наливам студен оцет в бурканите, добавям захар, чаена лъжичка фикс и наливам гореща вода от чайника. Затварям капака без целофан, обръщам го с дъното нагоре, увивам го в одеяло и го оставям да престои до следващия ден. Краставичките са вкусни и няма нужда да се притеснявате за консервирането.
Снимка: pixabay