Консумацията на един вид напитка може да увеличи риска от чернодробно заболяване с до 60 процента!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Консумацията на един вид напитка може да увеличи риска от чернодробно заболяване с до 60 процента!
470
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Консумацията на един вид напитка може да увеличи риска от чернодробно заболяване с до 60 процента!

Мнозина вярват, че замяната на подсладените напитки с техните „по-здравословни“ варианти може да намали риска от заболяване.

Ново изследване обаче показва, че навик, често смятан за безобиден, може да има сериозни последици за здравето на черния дроб.

Експертите предупреждават, че това, което пием, има по-голямо въздействие, отколкото си мислим, особено когато става въпрос за напитки с изкуствени подсладители.

Проучването, представено на медицинската конференция „United European Gastroenterology Week 2025“, установи, че консумацията на диетични газирани напитки може да увеличи риска от метаболитна ацидоза на черния дроб (MASLD) с до 60 процента.

Това е заболяване, което се дължи на натрупването на мазнини в черния дроб, което с течение на времето може да причини възпаление, образуване на белези и сериозно увреждане на органа.

диетична напитка

Снимка: pixabay

Учените са проследявали данни за над 100 000 участници от базата данни на UK Biobank в продължение на повече от десет години, които не са имали признаци на чернодробно заболяване в началото на проучването, съобщава EatingWell.

Ограничаването на всички сладки напитки е най-доброто решение за здрав черен дроб.

Резултатите показват, че редовната консумация както на обикновени, така и на диетични газирани напитки увеличава риска от MASLD (масивна пулмонална деменция).

Хората, които пиеха повече от една кутия на ден, имаха значително по-висок риск от развитие на това заболяване.

диетична кола

Снимка: pixabay

Водещият автор на изследването, Лихе Лу, подчерта, че напитките без захар също са свързани с повишен риск, тъй като могат да нарушат чревната микрофлора, да повлияят на чувството за ситост и да увеличат желанието за сладко.

Заключение: Както захарта, така и подсладителите са вредни в прекомерни количества.

Заключението от изследването е ясно: независимо дали напитката съдържа захар или изкуствени подсладители, прекомерната консумация може да бъде вредна.

Участниците, които заменили една кутия газирана напитка с чаша вода, намалили риска от MASLD с 13 до 15 процента.

Въпреки че изследването не доказва пряка причинно-следствена връзка, експертите предупреждават, че ограничаването на всички сладки напитки, включително диетичните, е най-доброто решение за здравето на черния дроб, съобщава „Дан“.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft