Коронарна болест на сърцето-симптоми и лечение

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Коронарна болест на сърцето-симптоми и лечение
16704

Коронарна болест или наречена още коронарна артериална болест засяга повече от 14 милиона мъже и жени в САЩ. Коронарна болест настъпва, когато върху стените на артериите, кръвоснабдяващи сърцето (коронарни артерии), се натрупа комбинация от мазнини, калций и съединителна тъкан. Така се оформя плака, която нарушава нормалното снабдяване на сърдечния мускул с кислород и хранителни вещества. Забавянето на кръвта през тези артерии води до поява на гръдна болка или ангина. Ако плаката напълно прекъсне кръвния ток през артерията, може да настъпи инфаркт на миокарда или фатално ритъмно нарушение (сърдечен арест).

В детските години вътрешният слой на артериите е гладък, позволявайки на кръвта да се движи безпроблемно. С нарастване на възрастта, съдържанието на холестерол и калций в стените на съдовете нараства и те стават по-дебели и по-малко еластични.

Нездравословните навици като диета богата на холестерол и други наситени мазнини, тютюнопушене и липса на физическа активност, ускоряват процеса на отлагане на калций и холестерол в стените на артериите. Този процес е известен като атеросклероза. Плаките са като твърди черупки с меко ядро, съставено от холестерол. При движението на кръвта през съдовете, плаката може да се разкъса и съдържанието ѝ да повиши съсирваемостта на кръвта. Съсиреците затрудняват допълнително движението на кръвта и могат напълно да го блокират, причинявайки ангина или инфаркт на сърцето.

Коронарна болест – причини за възникване

До коронарна болест на сърцето може да доведе всяко състояние на коронарните артерии, което лишава сърцето от кръв, богата на кислород и хранителни вещества. Най-честата причина е атеросклерозата. Липсата на достатъчно кръв е известна като исхемия, затова и друго наименование на коронарна болест е исхемична болест на сърцето (ИБС).

Възникването на коронарна болест на сърцето е свързана с много рискови фактори. Най-честите от тях са:

· Наследственост – установено е наличие на фамилна обремененост за коронарна болест на сърцето.

· Високи нива на холестерол – това обикновено включва високи нива на нископлътностните липопротеини (LDL), известни още като „лош” холестерол, и ниски нива на високоплътностните липопротеини (HDL), или „добрия” холестерол.

· Тютюнопушене – това включва не само пушенето на тютюн под различна форма (цигари, пури, лули), но и дъвченето на тютюн.

· Затлъстяване – особено т.нар. абдоминално, с голяма обиколка на талията.

· Високо кръвно налягане (хипертония).

· Диабет ;

· Липса на редовна физическа активност;

· Диета, богата на наситени мазнини;

· Емоционален стрес;

· Личности от тип А (нетърпеливи, агресивни)

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft