Лечебните свойства на Глухарчето

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Листата на глухарчето са всепризнати за салата от французите
39411

Листата на глухарчето са всепризнати за салата от французите

Листата са всепризнати за салата от французите. Нежните леко горчиви листа се нарязват сурови, поливат се с марината от сол, оцет и олио и се получава чудесна пролетна салата. По-дебелите зрели листа се варят като спанак за супа или гарнитура към месо и птици. Да се бере от чисти места, непръскани с инсектициди. Как да намалим горчивината?

Добре измитите листа оставяме за 5-10 мин. във фризера или в студена подсолена вода. После ги нарязваме, задушаваме в мазнина, докато омекнат. Може да ги подправим с малко захар и да предложим гарнитурата с твърдо сварени яйца и пържена хрупкава сланина. От листата на глухарчето може да се приготви и домашен цяр против запек и смущения в храносмилането.

Сипват се 30 г. зелени листа, нарязани в 800 мл. вряла вода, захлупваме съда, престоява, докато сместа се охлади и го прецеждаме. Чаят подслаждаме или подправяме с лимонов сок. При жлъчно- и бъбречно-каменна болест, когато камъните са много дребни, при възпаление на жлъчния мехур и бъбречните легенчета, при запек, атеросклероза, анемия, кожни болести, липса на апетит се използва следната рецепта: около 2 с. л. нарязани корени или листа се заливат с 500 мл. студена вода и киснат от 5-8 часа. Извлекът се пие по 1 кафяна чашка 3 пъти на ден преди ядене. 

1 2 3 4 5 6 7
8
9 10 11
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft