Малтретирано дете в нелегална детска градина

вход през zajenata.bg
За Жената
Инциденти
Малтретирано дете в нелегална детска градина
949
Малтретирано дете в нелегална детска градина

Родители твърдят, че детето им е бито в детска градина в столичния кв. „Дружба”.

Майка на момиченце на година и 9 месеца разпространи снимки във Facebook, на които се виждат синини и наранявания.

От Държавна агенция за закрила на детето, разясниха пред „Монитор“, че въпросната „частната детска градина“ е получила лиценз през месец август тази година, който обаче е за център за „Рехабилитация и интеграция на деца“, но не и за детски център със статут на детска градина или ясла, така че по документи реално не съществува такова детско заведение. От Министерството на образованието също потвърдиха, че заведението няма лиценз.

В Държавна Агенция за закрила на детето са постъпили  от началото на годината до момента общо 3 сигнала за нерегламентирани детски занимални , като 1 е сигналът в гр. Сливен и 2 са сигналите в София,  заявиха от ведомството за „Монитор“.

Държавната агенция за закрила на детето разяснява, че понятието „частно детско заведение“ е събирателно и може да се използва за всякакви обекти за деца, които не са част от системата на предучилищното и училищното образование. Системата на предучилищното и училищното образование включва участниците в образователния процес и институциите, както и отношенията и връзките между тях за постигане целите на образованието. Институциите в системата на предучилищното и училищното образование са: детските градини, училищата, центровете за подкрепа за личностно развитие и специализираните обслужващи звена.

Условията и реда на Закона за предучилищното и училищното образование в детската градина определят приема за отглеждането, възпитанието, социализацията и обучението на деца в нея.

 „Знаем, че става въпрос за частна детска градина, в която има 3 групи от по 10 деца. Не ни приеха в държавна, защото няма места и затова решихме да пробваме тук. Таксата на месец е 600 лв. Първите наранявания на детето бяха синини по крачетата. След това обаче имаше огромна синка на ханша, одиране на клепача и рана на бузата. Казаха ни, че са се били с друго дете. Най-фрапиращото е, че веднъж я прибрахме с отлепен и посинен нокът. Директорът каза, че нищо не се е случило и заяви, че ще ни прекрати договора. Искахме да видим камерите, но тя отказа”, разказа майката на пострадалото дете пред Нова телевизия.

От ДАЗД коментираха още, че за да не са децата в риск е необходима по-ясна регулация по отношение на всички занимални, клубове по интереси, родителски кооперативи и др., а именно залагане на условия на които трябва да отговарят за предоставяне на такива услуги за деца.

От ведомството увериха, че всеки постъпил сигнал в ДАЗД се насочва към компетентната дирекция от специализираната администрация. Той може да постъпи по пощата, по електронна поща, чрез формата "Подай сигнал" на сайта на агенцията, чрез НТЛД 116 111, в приемната на ДАЗД или по телефон. При спешност – проверка може да се извърши  и до 24 часа от регистрирането на сигнала. В случаите, при които се изисква допълнителна информация такава се търси от компетентните органи, като след получаването и се прави анализ и се преценява необходимостта от извършване на проверка в съответния обект.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft