Маслени пръчици със сирене - за децата закуска, за нас с мъжа ми - мезенце! Чудно вкусни и крехки:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Маслени пръчици със сирене - за децата закуска, за нас с мъжа ми - мезенце! Чудно вкусни и крехки:
Маслени пръчици със сирене - за децата закуска, за нас с мъжа ми - мезенце! Чудно вкусни и крехки:
9649
Източник: За Жената
Маслени пръчици със сирене - за децата закуска, за нас с мъжа ми - мезенце! Чудно вкусни и крехки:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пръчици от тесто, пълни със сирене и масло, а отгоре поръсени със сусам. Чудесна "залъгалка" за пред телевизора с любимото питие, а за децата - любима закуска за училище.

Идеални за семейни събирания, партита или просто за похапване между храненията - тази рецепта е проста, а резултатът е впечатляващ.

Пригответе ги и се насладете на всяка хапка! Ето какво ви е необходимо за чудно вкусните и много крехки Маслени пръчици със сирене :

Маслени пръчици със сирене

Продукти:

За тестото:

  • 300 мл хладко мляко
  • 20 г прясна мая (половин кубче)
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 5 супени лъжици зехтин (или слънчогледово олио)
  • 600 г брашно (плюс допълнително за поръсване)
  • меко масло или маргарин за намазване

За плънката:

  • 200 г натрошено сирене или зряло домашно сирене
  • 150 г омекнал маргарин

За намазване отгоре:

  • 1 яйце
  • сусамови семена (по желание, за поръсване)

пръчици със сирене

Снимка: YouTube

Приготвяне:

1.

Пригответе маята: В 50 мл хладко мляко (отделено от предвидените 300 мл) натрошете маята, добавете една супена лъжица захар и разбъркайте. Оставете сместа да престои 10 минути на топло място, за да активира маята.

2. Замесете тестото: Изсипете останалото хладко мляко в купа за смесване, добавете зехтина, солта, останалата захар и активираната мая.

Постепенно добавете брашното и разбъркайте с лъжица или шпатула, докато се образува меко тесто, което не залепва за купата. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло място да втаса за 30-40 минути.

3. Оформяне на тестото: Разделете втасалото тесто на 5–6 равни топки. Разточете всяка топка на тънка кора, намажете с омекнало масло (може и маргарин) и подредете корите една върху друга.

Не намазвайте последната кора с масло. Разточете пластовете тесто в правоъгълна форма с дебелина около 0,5 см.

сурови тестени пръчици

Снимка: YouTube

4. Пълнеж и оформяне: Покрийте разточеното тесто с натрошеното сирене. Сгънете тестото наполовина, оставяйки малка част непокрита, след това сгънете тази част обратно и притиснете, за да се запечата.

Нарежете тестото на ленти с ширина около 2 см. Усучете всяка лента няколко пъти, за да оформите спираловидна форма и ги подредете върху тава за печене, покрита с хартия за печене.

усукани пръчици със сирене

Снимка: YouTube

5. Второ втасване и намазване: Оставете пръчиците да втасват още 15 минути. След това ги намажете с разбито яйце и поръсете със сусамови семена, ако желаете.

6. Печене: Загрейте фурната до 220 °C. Печете пръчиците за 15-20 минути или докато придобият приятен златистокафяв цвят.

пръчици със сирене

Снимка: YouTube

7. Сервиране: Сервирайте топли или на стайна температура за максимално удоволствие.

Тези пръчици са чудесни и когато се охладят, а можете да ги съхранявате в херметически затворен контейнер, за да ги запазите свежи по-дълго.

маслени пръчици със сирене

Снимка: YouTube

маслени пръчици от тесто с мая

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft