 
                
            около 200-250 гр. бяло брашно (тип 400) 
300 гр. картофено пюре
200 гр. сирене 
2 яйца 
10 гр. прясна мая 
1 ч.л. сол 
1 ч.л. захар 
200 мл по-гъсто кисело мляко
150 мл олио
сусам за поръсване
 
Разтворете маята в малко топла вода (окол 100 мл), в която сте сложили 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол, и оставете на топло да шупне. В друг съд сложете олиото, киселото мляко, солта, 1 яйце, 1 белтък, натрошеното сирене и картофеното пюре. В тази смес прибавете шупналата мая и смесете добре с дървена лъжица. Започнете постепенно да добавяте брашното с постоянно разбъркване. Тестото трябва да бъде много меко, да оставя диря, когато прокарате лъжица през него. Оставете го да втасва. С лъжица вадете неправилни купчинки от тестото и ги подреждайте в намазана с масло и поръсена с малко брашно тава. Внимавайте купчинките да не допират една до друга. Намажете ги с 1 жълтък и поръсете със сол и сусам. След това ги покрийте с кърпа и оставете да втасват още половин час. Сложете тавата в незагрята фурна и я включете на 200 градуса. Печете питката, докато добие приятен златисто-червен цвят.


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








