Мушкатото може да цъфти и посред зима с тези простички трикове:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Мушкатото може да цъфти и посред зима с тези простички трикове:
39214
Мушкатото може да цъфти и посред зима с тези простички трикове:

Мушкатото е олицетворение на домашния уют и комфорт. Симпатично и непретенциозно растение винаги радва очите и душата. Когато настъпи зимата обаче, растението изпада в покой и повечето от нас го оставят да презимува на стълбищната площадка или друго някакво прохладно място, където го "забравят" чак до първа пролет.

Е, ние пък ще ви кажем, че с правилните грижи мушкатото може да цъфти и посред зима! Нека да поговорим за това как да осигурим буен цъфтеж на мушкатото  и какво да правим с цветето през зимата.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА МУШКАТОТО

Основният чар на това растение е, че то не изисква специални грижи. На лятното слънце мушкатото се чувства чудесно, трябва само да ги поливате от време на време. През зимата отглеждането става малко по-трудно. Нека разгледаме по-отблизо всички тънкости на грижите.

От декември до февруари растението има фаза на покой, растежът и цъфтежът се забавят. Следователно през този период трябва да спрете торенето на мушкатото. Необходимо е да се позволи на цветето да расте и да набира сила. До януари то все още може да своите притежателки с буен цъфтеж, който постепенно ще намалява. През зимата любителите-цветари трябва да обърнат внимание на температурата, осветлението, поливането и подрязването. Сега ще обясним всичко подред.

цъфнало мушкато

Температурен режим

Преди първите слани мушкатото трябва да бъде прехвърлено вътре в дома. През зимата обаче цветето не се нуждае от много топлина. Препоръчително е да поставите растението в хладно помещение. Ако няма такова място, то поне дръжте саксията на северния перваз. Идеалната температура за мушкатото през зимата е 10-15 градуса. Ако е по-висока, съществува риск растението да започне да образува пъпки, които няма да може да задържи.

температурен режим

Ако цветето е на перваза на прозореца, уверете се, че листата не докосват прозореца. Мушкатото се чувства комфортно при температура от +4 градуса нагоре. По този начин то може спокойно да хибернира.

Ако пък имате остъклен балкон - това е перфектното място да оставите мушкатата си през зимата.

Осветление

Мушкатото е южно растение и харесва ярка светлина. Ако преместите цветето на северния прозорец, то ще се нуждае от допълнително осветление. Без него мушкатото няма да цъфти и листата ще останат малки. За растението ще бъде по-трудно да оцелее през зимата, което ще изисква много сила от него. Дневната светлина на мушкатото трябва да бъде най-малко 12 часа.

мушкато пъпки

Най-добре е да му намерите място от южната страна, но на по-хладно. Не се страхувайте от пряката слънчева светлина, мушкатото я понася спокойно. Благодарение на правилното осветление до пролетта ще имате заредено с енергия растение, което ще ви радва с буйни цветове.

мушкато цвят

Поливане и подхранване

Мушкатото обикновено се полива редовно, но поливането е разрешено веднъж седмично през зимата. Необходимо е да се гарантира, че почвата в саксията е равномерно влажна и не изсъхва. Не забравяйте да осигурите подходящ дренаж, тъй като застоялата вода в корените може да повреди цветето.

Пулверизирането на мушкатото не се препоръчва, тъй като може да унищожи листата. Много хора смятат, че пожълтяването на листата се дължи на липса на тор и започват да подхранват цветето.

пръскане мушкато

Всъщност листата стават по-жълти поради неправилно поливане. В допълнение, това може да се дължи както на липса на влага, така и на прекомерно поливане. Проблемът може да бъде решен по прост начин - чрез нормализиране на поливането. Но през зимата растението не си струва да се подхранва, защото навлиза във фаза на покой.

Подрязване и пресаждане

Мушкатото трябва постоянно да се реже, в противен случай растението ще израсте прекомерно и ще спре да цъфти красиво. Мушкатото без резитба също е по-податливо на болести. В края на есента или началото на зимата трябва да се извърши резитба, за да се подготви растението за зимуване.

Как да го направите правилно? Първо, трябва да имате стерилни инструменти. Второ, трябва да премахнете всички издънки. На стъблото оставете само 6-7 листа. Премахнете всички изсушени листа и стъбла. Мушкатото трябва да се подрязва веднъж преди зимуване и да не се пипа растението до пролетта. Освен ако не премахнете изсъхналите листа.

мушкато на прозореца

През зимата мушкатото не трябва да се пресажда ненужно. Ако растението е болно или се нуждае от подходящ дренаж, то може и дори трябва да бъде пресадено. Но без основателна причина е по-добре да оставите пресаждането за пролетта. Въпреки че градинарите често пресаждат мушкатото в късна есен, за да регенерират почвата. Важно е да направите това преди студеното време.

мушкато в пъпки

Като цяло това са всички трикове на грижата за мушкатото, които всеки производител трябва да знае. Следвайки ги, ще имате растение, което ще ви радва с цъфтежа си почти постоянно.

Дай твоята оценка:
4 от 5 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft