Редовната консумация на риба е един от най-лесните начини да защитите сърцето, кръвоносните съдове и нивата на холестерола. Диетолозите препоръчват консумацията на риба поне два пъти седмично, тъй като е богата на омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, които са ключови за дългосрочното здраве.
Въпреки че сьомгата е известна като най-популярната мазна риба , експертите посочват, че има по-здравословни, но и значително по-евтини видове риба, които осигуряват същите или дори по-добри хранителни ползи.
Сардини – по-богати на омега-3 мастни киселини от сьомгата
Сардините са едни от най-хранителните и достъпни риби в света.
- Те съдържат повече омега-3 мастни киселини от сьомгата
- Те са отличен източник на калций и витамин D
- Подпомагат здравето на костите и укрепват тялото
Диетолозите ги смятат за най-добрия избор за всеки, който иска здравословни мазнини на ниска цена.
Пъстърва - риба, която естествено понижава холестерола
Само една порция пъстърва на седмица може:
- понижават нивото на лошия (LDL) холестерол
- укрепване на кръвоносните съдове
- подобряват нервната функция
- запазване на паметта в по-късните години
Пъстървата е мека, вкусна и чудесна за всеки, който иска здравословна риба без твърде много мазнини.
Лаврак - постна риба, идеална за укрепване на имунитета
Средиземноморският лаврак е известен като висококачествена риба с многобройни предимства:
- богат е на витамин D
- подобрява имунитета
- помага за усвояването на калций
- лесни за приготвяне, защото имат малко кости
Това е отличен избор за лека, здравословна и богата на протеини вечеря.
Скумрия - една от най-мощните риби за кръвно налягане и здраве на сърцето
Скумрията се счита за една от най-полезните риби за цялостното здраве:
- пълен е с протеини
- съдържа витамини B2, B3, B6, B12 и особено витамин D
- доказано понижава кръвното налягане и холестерола
- укрепва костите благодарение на мед и селен.














