Много хора използват коприва само когато е младо растение през пролетта.
Сушим листата или ги използваме пресни за приготвяне на чай или силни детокс процедури.
Малко хора обаче знаят колко ефективни са семената на това растение, които, между другото, растат през този летен сезон.
Снимка: pixabay
Семената са не само изключително полезни за здравето, но както той заявява, могат да бъдат част и от различни здравословни смутита и рецепти.
Какво съдържат семената от коприва?
- съдържат важни витамини и минерали
- помагат главно при умора и общо изтощение
- значително укрепват имунитета и бъбреците
- подобряват кръвообращението
Снимка: pixabay
При какви проблеми помагат семената от коприва?
- умора
- загуба на апетит
- косопад
- чупене на ноктите
- артроза или артрит
- болна простата
- инфекция на пикочните пътища
- Болест на Крон или улцерозен колит
- хипергликемия
- проблеми с черния дроб и жлъчния мехур
- предотвратяване на камъни в бъбреците
Снимка: pixabay
Как да ги събираме и използваме?
Като начало, трябва да се каже, че ние събираме женски семена - те са много хранителни и можете да ги разпознаете по това, че висят надолу.
Снимка: pixabay
Тези, които стърчат отстрани – това са мъжките, те имат много мънички топчета.
Те също са годни за консумация, но имат по-тревист вкус и не са толкова хранителни.
Снимка: pixabay
Семената могат лесно да бъдат събрани и консумирани директно от растението.
Процедирайте по следния начин: смачкайте връзката в дланите си, за да освободите семената; по-чувствителните хора могат леко да разтърсят растението, за да не се опарят.
Затова е по-добре да ги консумирате сушени, тогава няма да изгният.
2-ри метод (сушене):
Снимка: pixabay
Сушим цялото стъбло, включително листата и семената.
След като изсъхне, просто отделете всичко, смачкайте го внимателно и го съхранявайте.
Снимка: pixabay
От прясно растение изрязвам с ножица само семената (разбира се, с ръкавици :)), които суша върху хартия за печене.
Снимка: pixabay
След това го претривам в цедка, семената падат, сухата обвивка остава - и накрая просто го съхранявам.
По-мощен стимулатор на имунитета за цялото семейство
Използваме го, като просто го изсипваме в чиниите върху ястието (като подправка).
Снимка: pixabay
Още по-добре е да ги покриете с мед и да приемате по една чаена лъжичка всеки ден.
Снимка: pixabay
Те могат да се запарват и в масло или висококачествен алкохол, което прави силна тинктура за здраве - приемана капка по капка.
Снимка: pixabay