Народната медицина може да бъде и опасна. За какво да внимавате

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Народната медицина може да бъде и опасна. За какво да внимавате
1831

Ако под народна медицина се разбира лечението, основано на естествени продукти, то тогава не би трябвало да има притеснения. Мнозина от нас обаче възприемат народната медицина като метод за самолечение, по време на който се приемат неограничено различни билки и продукти, то тогава не само че може да не настъпи излекуване, но здравословното състояние може и да се влоши.

Затова ви препоръчваме да обърнете внимание на някои най-често срещани заблуди по отношение на народната медицина :

1. Вярваме, че всички билки са полезни, но на практика това не е така. Някои от тях са с доказано противопоказание при различни заболявания, други не бива да се приемат за продължителен период от време. Съществуват природни лекове, които могат и да са отровни. Например мечото грозде – ако се пие повече от три дни с противовъзпалителен ефект, може да доведе до разрушаване на бъбречната тъкан.

2. Ефектът от билколечението при всички е положителен. Това не е така, тъй като например при хора с проблеми със съня или при такива с лабилна психика билките, възбуждащи нервната система, само могат да навредят.

3. Заблуда е, че билките нямат странични ефекти, но това невинаги е така. При продължителен прием на сладник например той отмива калия от тялото.

4. Не е вярно, че от билки човек не може да се натрови , тъй като при предозиране всяка билка може да доведе до състояние на токсикация на организма.

5. Не бива да се доверявате и на това, че децата е препоръчително да се лекуват с природни продукти, тъй като се знае, че не всички билки могат да се използват при деца. Неправилният прием на билки може да доведе до последствия, които наподобяват тези, които биха породили химичните медикаменти.

6. Не е препоръчително да се спазва и съветът за неограничената консумация на чесън като естествен антибиотик, тъй като приемът му в големи количества е в състояние да увреди чревната микрофлора. В същото време, приемът на чесън на гладно може да предизвика гастрит.

7. Медът не е безотказен лечител , въпреки че го препоръчват при почти всякакви болежки. Той не може да излекува настинката, а единствено на ранен етап от развитието й е в състояние да подпомогне тялото, да го подсили и да го стимулира само да отблъсне вирусната атака. Медът също така може да доведе до алергични реакции особено при децата.

8. Трябва да се обърне внимание и на факта, че билките успешно допълват медикаментозното лечение, а не са неефективни след него. Става дума за това, че при лечението с антибиотици например подходящо подбраната билкова комбинация може да засили ефекта от лечението.

9. Лечението със средства от народната медицина обаче не бива да се смята за достатъчно оправдание да не се посети лекар.

10. Старите хора смятат, че най-ефикасният лек срещу кашлица са отварите и различните билкови настойки. В действителност обаче кашлицата може да бъде толкова различна – суха, сърдечна, хронична, асматична и пр., че едва ли сами без помощта на специалист можете да определите коя е подходящата билка за лечението й. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft