Лютеницата е един от любимите деликатеси на почти всяка трапеза. Никое празненство, особено през зимата, не минава без нея.
Основната съставка на лютеницата са червените чушки, които й придават характерния цвят и аромат. Лютеницата традиционно се прави в края на лятото или началото на есента, по време на сезона на чушките, и се използва целогодишно.
Освен добре познатата червена лютеница, все по-популярна става и Бялата лютеница . Да, чухте правилно, има и бяла лютеница . Домакините полудяха по рецептата за приготвяне на този деликатес, който има невероятен вкус. Прочетете рецептата по-долу:
Бяла лютеница
Продукти:
- 4 кг жълти месести чушки
- 5 кг патладжан
- 1 л олио
- 150 мл оцет
- 150 г горчица
- 2 супени лъжици захар
- 100 г сол
Приготвяне:
Измийте добре патладжана и чушките, подсушете ги и ги изпечете. Оставете печените чушки и патладжани в покрита купа да се охладят, за да се почистят по-лесно. Обелете чушките и почистете семките, след което ги сложете в гевгир, за да се отцедят добре. Обелете патладжана. Смелете отцедените чушки и патладжана в месомелачка.
Сложете олиото в голяма тенджера, загрейте го, след което добавете смляната маса.
Снимка: Pinterest
Пържете на среден огън, като бъркате непрекъснато, за около час. В края на пърженето добавете захар, оцет, горчица и сол на вкус.
Лютеницата е готова, когато на дъното на тенджерата остане следа, което е знак, че се е сгъстила добре.
Снимка: Pinterest
Изсипете горещата смес в горещи стерилизирани буркани, затворете с метални капаци и увийте в одеяло, където трябва да престои 24 часа, за да се охлади.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Съхранявайте бялата лютеница на тъмно и хладно място.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!