Основни правила за приготвяне на козунак-обреден хляб

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Основни правила за приготвяне на козунак-обреден хляб
7788

Козунакът е сладък обреден хляб , традиционно приготвян за Великденските празници , защото символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Предлагаме Ви да научите малко повече за историята на козунака, както и някои полезни съвети за приготвяне на перфектния козунак.
Как се приготвя истински козунак

Според разпространеното схващане, историята на козунака започва в началото на 17 в. във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Италия например приготвят козунаците панетоне. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е дошъл в периода 1915-1920 г. Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
Съществуват най-различни рецептати за приготвянуто на великденски козунак. Като цяло обаче той е доста труден за приготвяне, тъй като изисква много време, месене и специални условия. Характерно за козунака е, че той трябва да е добре бухнал и да се къса „на конци“.

Успехът при приговянето на този обреден хляб зависи до голяма степен от умението да го опечем. Може да омесим съвършено тесто, но да го похабим с печенето като го извадим по-рано от фурната или го прегорим. А понякога е възможно отгоре и отдолу козунакът да стане препечен, а по средата – недопечен. Ето няколко основни правила, които трябва да спазваме при приготвянето му:
Работете само с прясна мая. Тя е със светъл цвят и приятен мирис.
Изберете брашно и проверете дали е сухо и го пресейте.
Изсипете брашното на купчинка и оформете в нея кладенче. В него изсипете закваската и другите продукти. При месенето яйцата се добавят цели едно по едно, за да стане козунакът на конци.
Ако тестото се пече във форма, с него може да се запълни 1/4 или най-много 1/3 от формата. А печенето започва, когато то втаса и изпълни 3/4 от формата.
Преди печенето фурната се загрява. Около 10 минути козунакът се пече при 190 традуса, а през останалото време – на умерен огън.
Затваряйте вратата на фурната внимателно, в противен случай тестото може да спадне.
За по-ефектен вид преди печенето може да се наредят половинки от орехови ядки или сурови бадеми върху козунака.
Изваждането от формата се прави, след като изделието се остави малко да поизстине. Така по-лесно ще свалите хартията, докато козунаците все още са топли.
За да не спадне, високият козунак се поставя върху памучна кърпа и се завива с нея. Така докато изстива, той става по-мек. Чак след това много внимателно се поставя в плато.
В козуначеното тесто за вкус се слага настъргана лимонова кора, кардамон, лимоново или розово масло.
Когато козунаците са готови, те се оставят да стоят на топло място и помещението, в което се намират, не бива да се охлажда. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Великден
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft