Петър Дънов даде рецептата на чудодеен цяр с жълт кантарион, който се приготвя през юни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Петър Дънов даде рецептата на чудодеен цяр с жълт кантарион, който се приготвя през юни:
4242
Източник: pik.bg
Петър Дънов даде рецептата на чудодеен цяр с жълт кантарион, който се приготвя през юни:

Една от най-популярните билки по нашите географски ширини е жълтият кантарион . Той присъства като задължителна съставка във всички билкови чайове, които така обичаме в студеното време.

Дори децата могат да разпознаят в полето нежните жълти цветчета, а много хора събират сами кантарион за зимата. Билкари и фитотерапевти го поставят в топ 10 на най-използваните билки. Заради лечебната му сила народът го нарича още Христова чудотворка или Христова кръв.

Среща се и с имената звъника, порезниче, кърски чай, сечено биле, шуплек. У нас той е разпространен почти в цялата страна. Расте на цели поляни по откритите места, храсталаците и редките гори. В народната медицина се използва като болкоуспокояващо, противовъзпалително и заздравяващо средство.

жълт кантарион сушен

Според психиатъра д-р Веселин Герев жълтият кантарион е силно лекарство и мощен антидепресант. През последните години популациите на жълт кантарион намаляват в резултат на интензивно и неправилно събиране на билката. Затова е важно да се знае, че лековитостта, доброто качество и цена, както и опазването на лечебните растения за в бъдеще зависи от знанията и уменията на берачите и от съхранението на суровината.

Жълтият кантарион цъфти през цялото лято като събирането му започва около Еньовден. Събират се стръковете, когато поне 1/3 от цветчетата му са разцъфнали. Отрязват се на дължина до 20 см от върха с остър нож, сърп или коса. Събирачите казват, че технологията на събирането му не изисква специални знания, но предупреждават, че презрелият кантарион губи лечебните си свойства и затова не трябва да се бере. 

жълт кантарион цветове

За да се опазят находищата, се препоръчва да се оставя поне една трета от тях за възпроизводство, както и да не се бере от едно и също място.

Самият Петър Дънов приживе е определял жълтия кантарион като една от най-силните билки, виреещи у нас. Той е завещал легендарната си рецепта за масло от кантарион , което се използва при редица заболявания. Ако се прилага външно, облекчава всякакъв вид болки – ишиас, дископатия, болки в ставите, ревматизъм и др. Вътрешно пък цери язва, гастрит, сърцебиене, дихателни и храносмилателни проблеми, прочиства организма и подсилва имунната защита стократно.

масло от кантарион

По рецептата на Дънов лесно в домашни условия можете да приготвите маслото, което има годност до една година при правилно съхранение в хладилник.

За целта е необходимо до гърлото на стъклен буркан или шише да се напълнят свежи цветчета жълт кантарион и да се залеят със зехтин. Затварят се с капачка с дупки, за да може сместа да диша. Съдът се оставя 40 дни на слънце.

масло жълт кантарион

След като сместа придобие червеникав оттенък, се филтрира през кърпа или тензух и се прибира на тъмно и хладно място.

жълт кантарион масло

При възрастни маслото може да се приема и вътрешно по 1-2 ч. л. сутрин на гладно.

Ползва се за мазане на болезнените места.

масло от кантарион рецепта

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft