Подминаваме този неугледен плод на пазара, но той предпазва мозъка, помага при анемия и укрепва имунната система! ЛЕЧЕБНИ рецепти:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Подминаваме този неугледен плод на пазара, но той предпазва мозъка, помага при анемия и укрепва имунната система! ЛЕЧЕБНИ рецепти:
2648
Източник: За Жената
Снимков материал: колаж За Жената
Подминаваме този неугледен плод на пазара, но той предпазва мозъка, помага при анемия и укрепва имунната система! ЛЕЧЕБНИ рецепти:

Мушмулата е плод с хилядолетна традиция, спомената дори в пиесата на Шекспир „Ромео и Жулиета“.

Въпреки че днес е по-рядко срещан в ежедневието поради доминирането на синтетичните лекарства, този плод остава ценен съюзник в храненето и алтернативната медицина.

По-долу ще представим неговите лечебни свойства, методи на отглеждане и няколко практични рецепти.

мушмула вътрешност

Снимка: iStock

Отглеждане, засаждане и разпространение

Мушмулата (Mespilus germanica) се култивира в цяла Европа от над 3000 години. В нашия регион може да се отглежда като декоративно дърво, което дава кафяви плодове, подобни на шипки.

Предпочита редовно наторявана и поливана почва, топъл въздух и умерена слънчева светлина.

Листата и цветовете са чувствителни към вятъра, затова се препоръчва защитено място.

мушмула плод

Снимка: iStock

Дървото достига височина от 2 до 7 метра, но с редовна резитба се поддържа във формата на храст. Засаждането се извършва от ноември до март, с разстояние 5–6 метра между разсада.

За опора на младите стъбла се използва кол. Тори се с хумус или компост през март, а редовното поливане е от решаващо значение през първите четири години. След този период развитата коренова система осигурява достатъчно влага.

Беритбата се извършва в края на октомври или началото на ноември, преди първите слани, при сухо време. Плодовете се консумират пресни, приготвят се като сладко или се преработват в ликьор.

плодове мушмула

Снимка: iStock

Лечебни свойства и ползи за здравето

Въпреки че не е толкова богата на хранителни вещества, колкото някои други плодове, мушмулата съдържа достатъчна концентрация на витамини A, C, B1 и B2, протеини, танини, пектин, органични киселини и минерали – особено калий, калций, магнезий и желязо. Тези съставки укрепват имунитета и осигуряват жизненост.

В древен Рим е бил използван за успокояване на стомаха. Днес се използва като естествен диуретик и слабително средство, за регулиране на храносмилането, детоксикация на черния дроб и бъбреците, намаляване на холестерола и подобряване на хидратацията. Поради ниската си калорийна стойност и ниското съдържание на въглехидрати, е подходящ за диети и диабетици.

мушмула в купа

Снимка: iStock

Чай от мушмула за мъже

Чаят се пие два пъти дневно за намаляване на световъртежа, инфекции на устата и гърлото и за подобряване на потентността. Изплакването на устата с чая предотвратява кървенето на венците и осигурява свеж дъх.

чай мушмула

Снимка: iStock

Приготвяне на лечебен чай

Залейте няколко ситно нарязани пресни мушмули с 200 мл вряща вода, покрийте и оставете да престои един час. Прецедете и пийте 2-3 пъти на ден.

Най-добрите рецепти с мушмула

Сладко от мушмула

Съставки:

  • 1 кг мушмули
  • 1 кг мед
  • 0,7 л вода

Начин на приготвяне:

Почистените мушмули се слагат във вряща вода с мед и се варят 50–60 минути, като се бъркат непрекъснато. Горещото сладко се изсипва в буркани и се съхранява на хладно място.

сладко мушмула

Снимка: iStock

Ликьор от мушмула

Съставки

  • 250 г мушмули
  • 200 мл вода
  • 130 г кафява захар
  • 500 мл 40% ракия

Начин на приготвяне

Измитите мушмули без дръжките се поставят в бутилка с широко гърло.

мушмули в буркан

Снимка: iStock

Сварете вода и захар до получаване на сироп, оставете да се охлади и след това добавете в бутилката заедно с ракията.

Разклащайте го всеки ден, оставете го за две седмици на стайна температура, след което го прецедете и го прехвърлете в чиста бутилка.

златен сироп

Снимка: iStock

ликьор мушмула

Снимка: iStock

Чрез редовната консумация на мушмула, прясна или преработена, вие обогатявате тялото си с естествени лечебни вещества и запазвате дълголетието на здравето си.

здравословен ликьор мушмула

Снимка: iStock

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft