Как да отглеждаме Английски Рози

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Подрязване на Английски Рози
26222

Подрязване на Английски Рози

Английските Рози изискват сравнително по-различна обработка от чаено-хибридните и флорибундите. Подрязването се извършва по-рано, за да се даде достатъчно време на розите да образуват обилни и кичести цветове. До голяма степен резитбата зависи от климата. В региони със сравнително мека зима най-подходящото време е в края на декември, януари или февруари. В области със студена зима подрязването трябва да се отложи то пролетта, когато розите започват да растат.

-- Резитба през първата година: Розите на гол корен обикновено са достатъчно добре подрязани, но в случай, че не са, може да ги отрежете до 45см височина, като не е необходима допълнителна резитба през сезона. Розите в саксии не се нуждаят от подрязване до първата зима.

-- Резитба през следващите години: Това зависи най-вече от сорта роза и от това какво изисквате от нея. Английските Рози са податливи на резитба. Те могат да бъдат високо подрязани, за да образуват висок храст, или ниско, за да оформите по-малък такъв. Това не се отнася за повечето други видове рози, а най-вече за флорибундите и чаено-хибридните.

-- Високо подрязване: По този начин Английските Рози ще образуват храст с височина от 90см до 150см в зависимост от сорта, а някои видове ще пораснат дори и повече. За целта е необходимо само да отрязвате около 1/3 от стеблата на розите. След като ги подрежете, трябва да оформите храст като го разредите чрез премахване на някои от по-слабите и разклонени стебла. Освен това трябва да отрежете и всички стари и умрели клонки. Под „стари клонки” се има предвид основните стебла, които почит са спрели да раждат нови пъпки. Всяко следващо подрязване до голяма степен се прави с цел оформянето на хубав храст. Опитайте се да променяте височината на резитбата в зависимост от височината на сорта – това ще придаде на цветето по-естествен вид.
Подрязването при Английските Рози дава възможност да оформите един вид или група от видове по такъв начин, който да разкрие естествената красота на розата. Когато по-високите сортове Английски Рози са по-малко подрязани, техните клонки ще се удрят и няма да изглеждат добре, но това може да бъде избегнато чрез по-честа резитба. В същото време е важно да внимавате да не унищожите ефекта от приятно заобления храст.

-- Силна резитба: Ако отглеждате Английски Рози в розови легла, в предната част на бордюр или в затворено пространство, може да ги подрязвате повече, като отнемат 2/3 от растежа им. В случай, че не е възможно да направите много голям храст в малък такъв, може да подрязвате розите така, както се подрязват чаено-хибридните. Във всяко друго отношение процедурата за силно подрязване е същата като при високата резитба.

-- Подрязване на изсъхналите цветове: Премахването на умиращите и мъртви цветове е изключително важно, ако не ги отстраните, розата ще започне да ражда шипки, които ще отнемат от жизнеността на растението, която е противен случай може да бъде използвана за раждането на нови пъпки. Когато отрязвате изсъхналите цветове, добре е да отрежете и малка част от стеблото, така че новите издънки да поникнат от здрав и силен храст.

-- Подрязване на дългите стъбла: Някои видове Английски Рози понякога раждат високи и не особено изящни клонки, най-вече в региони, където лятото е дълго и горещо и жизнеността на розите се превръща в твърде висок растеж. Това се дължи на факта, че първоначално розите са били създадено чрез хибридизация между старинна роза и друг вид роза. За да изглежда храстът приятно, трябва да отрежете стеблата до половината. Това може да бъде направено и по-късно през сезона, а процесът е известен като „лятно подрязване”.

-- Издънки: пъпките, които израстват от корените, а не от напъпило стебло, трябва да бъдат премахнати веднага след като се появят или в противен случай ще пресушат силата на розата. Те трябва да бъдат отрязани колкото е възможно по-дълбоко и дори е желателно заедно с тях да отрежете и малка част от ствола, за да не се появят отново.      

1 2 3 4
5
6
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft