Полезни ли са фитоестрогените за женското здраве

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Полезни ли са фитоестрогените за женското здраве
2025


Фитоестрогените са химични вещества, намерени в естествено състояние в някои растения, включително храни като пълнозърнестите храни, листните зеленчуци, боба и чесъна. Научните изследвания показват, че фитоестрогените може да имитират действието на естрогена - хормон , който влияе на функционирането на женската полова система.

В алтернативната медицина хранителни добавки, съдържащи фитоестрогени , понякога се използват за защита срещу хормоно-зависими ракови заболявания (включително някои форми на рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и симптомите на менопауза.

Досега проучвания за ефектите върху здравето от фитоестрогени са довели до смесени резултати. Ето един поглед към няколко основни констатации:

1) Фитоестрогени и рак на гърдатаНякои изследвания показват, че жените в страните с висока консумация на фитоестрогени могат да имат по-нисък риск от рак на гърдата. В доклад, публикуван в Калифорния, учените отбелязват, че излагането на фитоестрогените в детството или ранното юношество може да помогнат за защита срещу поява на рак на гърдата.

2) Фитоестрогените срещу хормоно-заместителна терапия

Някои жени използват фитоестрогените като алтернатива на хормоно-заместителна терапия (ХЗТ, използвана за намаляване на симптомите на менопаузата и за намаляване на риска от остеопороза и сърдечно-съдови заболявания). Изследователи са анализирали 74 проучвания за фитоестрогените и са стигнали до заключението, че няма достатъчно доказателства, за да се препоръча използването на фитоестрогени на мястото на традиционната ХЗТ. Въпреки това авторите на проучванията отбелязват, че "данните за потенциалните ползи за здравето на фитоестрогените се увеличават".

3) Фитоестрогените и менопаузата


Фитоестрогените имат благотворен ефект върху костната минерална плътност, инсулиновата резистентност и нивата на холестерола сред жените, подложени на менопаузата, според преглед, публикуван в Фертилитет и стерилитет през 2007 г.

Източници на фитоестрогени

Лененото семе

Високото съдържание на фибри и омега-3 мастни киселини в лененото семе е вид фитоестроген, който показва намаляване на нивата на холестерол (особено при жени в постменопауза) и горещите вълни.

Соята


Соята също така да се бори с горещите вълни и по-ниските нива на холестерол , соята съдържа фитоестрогенни съединения, наречени изофлавони. Предварително проучване показва, че соята може да помогне за поддържането здравината на костите, както и леко намаляване на риска от рак на гърдата.

Червена детелина

Друг източник на изофлавони е червена детелина. Тя е билка, която често се използва за облекчаване на симптомите на менопаузата. Установено е, че фитоестрогените намаляват горещите вълни, както и възпрепятстват загубата на костна минерална плътност по време на менопаузата. Резултатите от предварителното проучване показват, че червената детелина може да намали риска от рак на простатата. Други източници на фитоестрогени са люцерна, хмел и витекс.

Използването на фитоестрогените е доказано, че може да предизвикат нежелани ефекти при някои хора. Например, някои изследвания показват, че генистеин (фитоестроген в соята) може да попречи на действията на тамоксифен (лекарство, използвано за лечение на рак на гърдата).

Нещо повече, хората, които имат (или са изложени на риск) от всякакъв вид хормоно-чувствителено състояние може да се наложи да избегнат фитоестрогените поради естрогената им дейност.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft