Ако искате вашият боб да има вкус на армейски боб - гъст, ароматен и перфектно сварен, има няколко прости трика, които правят голяма разлика. В TikTok профила @kozenazeni са споделени практични съвети, които ускоряват приготвянето, подобряват вкуса и помагат всеки път да се получи без грешка.
Вместо да накисвате боба за една нощ, опитайте по-бърз метод – сложете го в тенджера с вода и оставете да ври около 5 минути.
За да бъде още по-вкусен на следващия ден, е важно как се охлажда. Не разбърквайте боба след сваряване, а го оставете да се охлади в покрит съд. Това ще запази пълния му вкус и няма да стане твърде гъст.
Ако искате гъста текстура без добавяне на брашно или бакпулвер , в края на готвенето, отделете шепа боб, намачкайте го с вилица и го върнете в тенджерата. Този прост трик ще сгъсти ястието по естествен начин.
За да не остане бобът твърд дори след дълго варене, не забравяйте да добавите сол едва накрая. Ако я добавите твърде рано, обвивката може да остане твърда и да попречи на зърното да омекне.
И ако понякога бобът ви е горчив, решението е просто - добавете дафинов лист по време на готвене. Той придава аромат и омекотява тежестта на вкуса, правейки боба по-приятен както за стомаха, така и за небцето.