Прочутата Руска медена торта , по-известна като Медовик, вече си има нов, още по-лесен (и вкусен) вариант. Вместо да печете корите поотделно, пригответе една голяма кора и после само я разрежете - ще ви отнеме 12 минути за печенето, а заедно с останалите действия, не повече от половин час.
Този Медовик е истинска находка за всеки, който обича класически вкус, но няма време да приготвя и пече сложни кори.
Пполучавате нежна, ароматна торта с вкус на карамелен мед и копринен крем от заквасена сметана и крема сирене.
Идеално за неочаквани гости или когато искате нещо сладко без усложнения.
Руска медена торта
Необходими съставки:
За тестото:
- 180 г мед
- 160 г масло
- 1,5 чаени лъжички сода бикарбонат
- 4 яйца
- 180 г захар
- щипка сол
- 250 г брашно (пресято)
За крема:
- 500–600 г заквасена сметана 30–35% масленост (студена)
- 200 г крема сирене (студено)
- 100–120 г пудра захар
- 1 чаена лъжичка ванилова захар
Приготвяне:
Сложете меда и маслото в дълбока купа или тенджера с дебело дъно. Загрейте на слаб огън, докато се разтопят напълно, като бъркате непрекъснато.

Снимка: YouTube
Добавете содата за хляб и продължете да бъркате, докато сместа се разпени, сгъсти и придобие приятен карамелен цвят (това отнема около 1-2 минути). Свалете от котлона, прехвърлете в друга купа и оставете да се охлади до стайна температура.

Снимка: YouTube
В отделна купа разбийте яйцата със захарта и щипка сол, докато получите гъста, лека пяна (с миксер на максимална скорост за около 5–6 минути).

Снимка: YouTube
Добавете полутечния, охладен меден карамел на тънка струя, като бъркате непрекъснато с миксера.

Снимка: YouTube
Накрая добавете пресятото брашно и разбъркайте внимателно със силиконова шпатула или телена бъркалка, докато се получи еднородна, фина смес без бучки.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Загрейте фурната на 180 °C (с вентилатор 160 °C). Постелете голяма тава за печене (обикновено 40 × 35 см или подобна) с хартия за печене.

Снимка: YouTube
Изсипете цялата смес и я разпределете равномерно на тънък, равномерен слой. Печете в средата на фурната за 10–12 минути, докато покафенее хубаво и тестото започне да се отделя от хартията.
Оставете изпечената кора да се охлади леко в тавата. След това я обърнете, внимателно отстранете хартията. Подрежете твърдите ръбове, за да се получи хубав правоъгълник, след което го разрежете наполовина.

Снимка: YouTube
Разрежете всяка половина хоризонтално – това ще ви даде общо 4 тънки резена. Смелете отрязаните краища на трохи за украса.

Снимка: YouTube
За крема: В голяма купа сложете студения крем, крема сиренето, пудрата захар и ваниловата захар. Разбийте с миксер първо на ниска, след това на средна скорост, докато получите гъст, копринен крем, който се държи форма добре.

Снимка: YouTube
Подреждане на тортата: Поставете единия блат върху подходяща повърхност или чиния, намажете със слой крем, покрийте с втория блат и продължете до последния блат.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Покрийте хубаво цялата торта с останалия крем от всички страни. Поръсете горната част и страните с трохите от кората.

Снимка: YouTube
Охладете тортата в хладилник за поне 4-6 часа, за предпочитане за една нощ, за да може кората да омекне и вкусовете да се смесят добре.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Колкото повече престои тортата преди сервиране, толкова повече омеква и по-вкусна става!

Снимка: YouTube
Да ви е сладко!

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Сервирайте добре охладена.














