Пчелният мед - естествен антибиотик и продукт за красота и младост

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Пчелният мед - естествен антибиотик и продукт за красота и младост
5628

Животът на медоносната пчела започва много преди да този на човека. Днес интересът към това насекомо е огромен, тъй като пчелата е производителят на най-лечебния природен продукт – медът.

В историята се споменава за пчеларство за пръв път в Древен Китай, но доказателство за събирането на мед са пещерни рисунки в района на Валенсия, Испания от преди 10 000 години.

Така, че няма точна информация от кога човекът използва меда , но е безспорен факт, че още от древността, хората са знаели лечебните му свойства.

В Древен Египет медът се е използвал, както за подслаждане на много видове сладкиши и храни, така и за балсамиране на мъртвите. Египетският бог на плодородието Мин принася в жертва мед.

Маите използвали меда за кулинарни цели и лечение, а многобройните производители на меда пчелите били свещени животни за тях.

В древността, когато медицинската практика не е била развита, хората се лекували с пчелния мед. Използвали го за лечение на ред заболявания, както и за мехлем при обриви, изгаряния и различни кожни наранявания.

В индуизма медът е един от петте еликсира на безсмъртието. В храмовете, в ритуал, наречен Мадху, върху главите на божествата се изсипва мед. Древни литературни източници споменават меда като целебен и здравословен продукт.

В еврейската традиция медът символизира настъпването на новата година. По традиция на празничната трапеза резени ябълки се потапят в пчелен мед и се ядат.

Дори в библията съществуват много препратки към меда: Самсон намира рояк пчели и мед в трупа на лъва; Обетованата земя се описва като „земя, гдето текат мляко и мед”; В Новия Завет се казва, че Йоан Кръстител дълго време е живял в пустинята на диета, като се е хранил само със скакалци и мед.

В Исляма, пък има цяла сура от Корана, наречена „al – Nahi”, т.е „медоносната пчела”. Коранът насърчава консумацията на мед, като я определя като здравословна и питателна храна . Също и Пророкът Мохамед е препоръчвал меда за лечебни цели .

Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в „гушките” си и го складират във восъчни пити. Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти. Той се усвоява изцяло от организма. От един килограм мед в организма на човека се разграждат 3400 калории енергия. Медът е един от най-трайните хранителни продукти. Съхранявайки се на сухо, чисто и с по-ниска температура на въздуха място, медът не променя свойствата си с години.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft