Разследването установи как се е спуснало по пързалката на смъртта момчето, котео загуби живота си

вход през zajenata.bg
За Жената
Инциденти
Разследването установи как се е спуснало по пързалката на смъртта момчето, котео загуби живота си
39337
Източник: 24chasa.bg
Разследването установи как се е спуснало по пързалката на смъртта момчето, котео загуби живота си

Част от екстремната пързалка, на която е станал фаталният сблъсък между момчетата.

Приятелят му тръгнал след него с краката напред, двамата се сблъскали в улея

Полицията запечата съоръжението, родителите на момчето обвиняват персонала на аквапарка за тежкия инцидент
Според шефката на БЧК в Бургас спасителите трябва да контролират спусканията

Спазил ли е инструкциите за безопасност 18-годишният Станислав Ганчев от старозагорското село Кирилово, който загина след спускане по екстремна водна пързалка в Приморско? Има ли пропуски в работата на персонала на аквапарка? Тези и още куп въпроси ще изясняват разследващите тежкия инцидент, при който младежът загина на 8 август следобед.

Станислав се спускал по най-екстремната пързалка в курортното градче, наречена “Цунами”. По данни на полицията младежът се пуснал с главата напред, а негов приятел - с краката напред.

Двамата се сблъскали в улея, при което

Станислав
получил тежка
черепно-мозъчна
травма

Още преди пристигането на медицицинския екип Станислав изпаднал в клинична смърт. Издъхнал на път за бургаската болница въпреки едночасовите усилия на реаниматорите от Спешна помощ да го върнат към живота. С травма на главата, но без опасност за живота е второто пострадало момче Емануил Минчев. Той е бил прегледан в УМБАЛ-Бургас, но след това подписал декларация, че не желае да остане в болницата.

Родителите на загиналия Станислав, които разбрали за трагедията от негови приятели, обвиняват персонала в аквапарка. Според тях след инцидента синът им е бил местен от един от спасителите, което вероятно е влошило състоянието му. Около 13 ч в петък тялото на момчето бе освободено и отпътува с родителите си към Стара Загора.

Рано сутринта на 9 август аквапаркът в Приморско бе затворен, а пързалката запечатана. В нея влязоха криминалисти и експерти за повторен оглед. От прокуратурата заявиха, че е образувано досъдебно производство, но до късно следобед обвинения за смъртта на момчето не бяха повдигнати.

“Разпитани са свидетели, включително и очевидци, назначени са експертизи, изготвя се и фотоалбум на местопроизшествието. Съдебномедицинската експертиза трябва да установи точната причина за смъртта на загиналия, а другата е комплексно-техническа. Ще бъдат проверявани режимът по привеждане в действие на съоръжението в началото на сезона, наличието на табели, указващи как и по какъв начин се използват пързалките, какви са ограниченията, защото такива има. “Това е причината
към момента да
няма обвиняем”,
заяви пред наш репортер зам. апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова. Тя допълни, че предмет на разследването ще бъде както законосъобразното функциониране на водното съоръжение, така и дали има данни за осъществени престъпления от общ характер от длъжностни лица, които са разрешили функционирането на аквапарка. Проверяват се и служители на атракциона.  

“Най-вероятно момчето не е спазило инструкциите за безопасност. Правилата изискват ринговете с дръжки да са по посока на движението, човекът трябва да е седнал, да се държи здраво и да се спусне, а доколкото разбирам, момчето се е спуснало с главата напред”, каза Николай Михайлов, разпоредител в аквапарка.

Приятели на загиналия Станислав обаче разказаха пред “24 часа”, че най-вероятно той е пуснат по пързалката в неподходящ момент, което е довело до сблъсъка с другото момче в улея на “Цунами”.

Според шефката на БЧК в Бургас Виолета Радева всеки воден атракцион е длъжен да има вътрешни правила на безопасност, а спасителите са тези, които контролират спусканията във водната пързалка.

Станислав, Емануил и още едно момче пристигнали заедно на море, настанили се на квартира в Китен. На 8 август решили да отскочат до аквапарка в Приморско, където се срещнали с други свои приятели от Стара Загора. Станислав обичал адреналина, затова, без да се замисли, избрал най-екстремната водна пързалка. Занимавал се със спорт от малък, бил запален скейтбордист, разказа негова приятелка. Учел в строителния техникум в Стара Загора и догодина трябвало да е абитуриент.


Институции в спор кой контролира аквапарковете

След поредния инцидент отново стана ясно, че няма яснота кой контролира водните атракциони. От ДНСК заявиха, че нямат отношение как се експлоатират аквапарковете, тъй като откритите водни съоръжения не представляват строежи от I, II и III категория и не подлежат на контрол.

“ДНСК въвежда в екплоатация и дава разрешение за ползване на аквапарковете, но собствениците им са длъжни да следят за състоянието на съоръженията в тях и да реагират при необходимост”, каза Михаела Ангелова от пресцентъра на ДНСК. Според експерти кметовете могат да осъществяват контрол дали се извършват дейности по обезопасяване на съоръженията.

“Общината не разполага с нужните специалисти за подобни проверки. Има си наредба от 2013 г., която регламентира контрола на тези съоржения”, каза кметът на Приморско Димитър Германов.

От БЧК пък заявиха, че проверяват само дали спасителите по аквапарковете са лицрензирани и обучени. Според доайена на водното спасяване д-р Андрей Найденов контрол на всички открити и закрити водни съоръжения осъществяват специално сформирани комисии към общините, в които влизат експерти от различни институции.


Още разследват как при спускане бе разкъсана вагината на русначе на 9 г.

Все още не е приключило разследването на инцидент от миналото лято, при който водна пързалка разкъса гениталиите и едва не уби 9-годишно русначе. Тежкият инцидент стана в аквапарка край Равда на 11 юли 2018 г. Малката Елизабета от Москва бе ранена при спускане от най-екстремната пързалка.

При падането в басейна се образувала силна водна струя, която наранила девствената ципа на момичето и предизвикала разкъсване на влагалището. Още докато се спускало, усетило болки в долната част на корема, получило и кръвоизлив. Бургаски лекари спасиха живота на детето, оперирайки по спешност разкъсаното му влагалище.

След инцидента в аквапарка бе въведена забрана по екстремната пързалка да се спускат непълнолетни и лица под 152 см.

Първоначално разследването бе поето от районната прокуратура в Несебър, назначени бяха експертизи, които да установяват чия е вината за инцидента. Година по-късно това все още не е ясно. Разследването продължава, но случаят е прехвърлен в националното следствие, научи “24 часа”.

Полицаи си спомнят, че травмите на 9-годишното момиченце от Русия били толкова тежки, че първоначално започнало разследване за изнасилване.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft