Ракия: лекарство или мит? Фармацевти разясняват истината за "народната медицина" от Балканите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ракия: лекарство или мит? Фармацевти разясняват истината за "народната медицина" от Балканите
2852
Ракия: лекарство или мит? Фармацевти разясняват истината за "народната медицина" от Балканите

Ракията е традиционна напитка на народите на Балканите, предимно на южните славяни: България, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Македония и Сърбия. Прави се от различни видове плодове – предимно сливи и съдържа около 40% алкохол, но домашната ракия може да бъде много по-силна и да съдържа между 50 и 60% алкохол.

Че тази напитка е специална, показва и информацията от Министерството на културата на Сърбия, че ракията Шливовица е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството като елемент от нематериалното културно наследство на Сърбия.

Една от причините за включването на тази спиртна напитка в списъка на ЮНЕСКО е, че ракията, която включва и сливовата ракия, е част от традиционната медицина, като към нея се добавят лечебни билки или плодове, за да се получат лекарства срещу настинки и болки.

билкова ракия

Сигурно се е случвало вашите баби да са използвали ракията за укрепване на имунната система – за сваляне на температура, дезинфекция на рани, зъбобол и др. Тези методи на традиционната медицина се предават от поколение на поколение и са част от нашата традиция от толкова дълго време, че дори не помним как е започнало всичко. Защо ракията се използва като заместител на лекарството и в какви случаи е разрешено да се използва?

Употреба на ракия при зъбобол

Основната причина за лечебния ефект на ракията идва от киселината, съдържаща се в плода, от който е направена ракията, която е полифенол. Важността на полифенолите е, че те играят ключова роля в поддържането на нашето здраве и жизненост.

„Въпреки че точното количество полифеноли в ракията не е известно, тъй като зависи от количеството и вида на плодовете, използвани за производството на ракия и процеса на ферментация, някои ракии (сливова, малинова, гроздова) могат да имат антиоксидантен ефект, така че за превенция цели, рискът от инсулт и инфаркт и отлагането на „мастни“ отлагания в кръвоносните съдове, които в крайна сметка водят до запушване или ако се разцепят – до кръвен съсирек, се намалява“, казва фармацевтът  Анджела Шапонич.

сливова ракия

Това, както казва събеседникът на N1 , би предпазило организма от "потенциални" инфекции. Фармацевтът добавя, че ракията има обезболяващо действие, т.е. обърква нервната ни система, за да не чувстваме болка.

„Използването на ракията по този начин може да бъде полезно, ако болката е остра, напр. зъбобол, когато няма хронична (злоупотреба) с алкохол. При хронична злоупотреба на алкохол,ракията може само да влоши нещата, освен всичко друго, защото тялото свиква с ефекта на етанола, така че трябва да се приемат все по-големи количества, за да се постигне облекчаване на болката“, казва фармацевтът.

Допълва още, че при зъбобол не трябва да пиете ракия, а да държите глътка ракия на мястото, където има болка. Тя предупреждава, че лечението на краткотрайни болки се лекува с по-голямо количество ракия от препоръчаното, което често води до "привикване" на организма към този вид лечение.

Използването на ракия за сваляне на телесната температура – ​​да или не?

Когато говорим за температурата, Шапонич казва, че всяка ракия може да се използва като лапа за намаляване на температурата, но че гроздовата е най-използваната. Фармацевтът обяснява, че алкохолът разширява кръвоносните съдове и по този начин тялото ни освобождава по-лесно излишната топлина.

гроздова ракия

Аптекарят Никола Бошкович казва, че местните хора използват предимно ракия за намаляване на температурата, но това може да бъде контрапродуктивно.

„Човешкото тяло естествено поддържа постоянна телесна температура. Ако имаме леко повишена температура от 38 градуса и повече, тялото ни ще се опита да поддържа тази температура отново. Ако използваме спиртни превръзки, т.е. с ракия, ако внезапно свалим телесната температура до 36 градуса, тялото пак ще се опита да я върне до преди да сложим компресите, което означава, че температурата ще се върне много бързо и нямаме голям ефект с него“, обяснява той пред портала N1.

Не при деца под една година

Той специално подчертава, че тази тактика не трябва да се използва при малки деца, особено деца под една година, тъй като те все още нямат достатъчно развита имунна система.

„Това може да бъде опасно, защото алкохолът прониква през кожата в кръвта ни и малките деца могат да получат алкохолно отравяне, особено тези, които нямат достатъчно развит черен дроб“, казва Бошкович.

лечение с ракия

Ракия, комбинирана със съставки за покритие

Шапонич казва, че на практика хората често използват ракия в комбинация с хвойна, розмарин, ментол за облекчение при усещане за тежест в краката, но тези облекчения не идват от самата ракия, а от другите съставки, използвани в превръзките. Също така черният оман в комбинация с магданоз се използва при инфекции на отделителната система, но в случая "виновен" е магданозът, а не самата ракия.

Ракията (етанолът) извлича от растенията онези вещества, които имат положителен ефект върху организма, така че те са в по-висока концентрация, отколкото ако пиете чай от същите растения”, обяснява пред N1 фармацевтът.

Бошкович казва, че въпреки че е вярно, че някои растителни екстракти, които се добавят към ракията, могат да увеличат ефективността, проблемът с такива препарати е, че те често се правят у дома, така че не можем да сме сигурни дали и какъв ще бъде крайният резултат.

Въпреки че ракията често се използва за дезинфекция на рани, Бошкович казва, че може да има само контрапродуктивен ефект. „Когато нанесем алкохол върху рана, тя изгаря. Хората често си мислят, че ако има чувство на болка, алкохолът действа, но това всъщност не е вярно. При почистване на рани има по-добри алтернативи, които не парят и са по-ефективни“, обяснява той пред N1.

Накрая допълва, че ако искаме ракията да има лечебно действие в определени ситуации, най-добре е тя да е чиста и 70-процентов алкохол, защото тогава е най-ефективна.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft