Свинската мас запушва порите, осоляването на бебето може да е смъртоносно! Акушерка посочи най-опасните бабини практики:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Детско Здраве
Свинската мас запушва порите, осоляването на бебето може да е смъртоносно! Акушерка посочи най-опасните бабини практики:
5840
Източник: telegraph.bg
Свинската мас запушва порите, осоляването на бебето може да е смъртоносно! Акушерка посочи най-опасните бабини практики:

Първите жени, от които младите майки приемат съвети за отглеждането на бебчето , безспорно са възрастните им роднини от женски пол. Но понякога бабините практики могат да се окажат не само безполезни, но направо и опасни за здравето на новороденото.

Ритуали като този, при който се осолява бебето, за да не се изпотява, като порасне, може да е смъртоносен за пеленачетата.

Наливането на бебето с глюкоза, за да се изчисти жълтеницата, мазането със свинска мас на бебето и всичко останало са нещата, с които се бори бургаската акушерка Радост Николова. 

Радост Николова акушер

37-годишната жена е подела собствена инициатива „Жена до жената“. Целта е да помага на бъдещи и настоящи майки за приемането на новия член на тяхното семейство. Инициативата е кръстила така, защото буквалният превод на акушерка от английски е жена до жената, споделя Радост пред „Телеграф“. Радост всъщност носи радост на всяка майка, която е попаднала в нейните ръце. Освен че е техен спътник в болницата, тя се опитва да помогне на възможно най-много жени, които изпитват затруднения с отглеждането на бебетата си. От една година публикува видеа, в които обяснява какви действия трябва да предприемат майките на често срещани въпроси. Освен това се опитва да се бори и с някои митове, които се практикуват, но не се отразяват добре на бебетата. 

Един от тях е с осоляване на пеленачето, за да не се изпотява, като порасне. Според Радост това е изключително опасно и дори има смъртни случаи заради дехидратация на бебето. Моля не правете това с вашите деца, е призивът на Радост. 

Съвети 

Сред митовете, които са много разпространени у нас, са още омазняването на бебешката кожа със свинска мас. Тя запушва порите и не е полезна. Има много по-изчистена козметика, която се отразява изключително добре на нежните създания. Освен това даването на подсладена със захар вода или глюкоза на бебето, за да се изчисти от жълтеница, също не е полезен ход. За да премине през нея, детето трябва да се изходи по голяма нужда, а това става с кърмата. 

Белият шум, който успокоява бебето, трябва да е със средства, които са безопасни. Използването на обикновен сешоар, насочен към пеленачето, е изключително опасно. В спешното отделение на болницата са идвали родители с изгорени бебета при употребата на сешоар за създаване на бял шум, сподели Николова. 

Другият мит, който се разпространява, е, че кърмата е нехранителна. Майката и бебето са като ин и ян, тоест допълват се. Майката произвежда това, от което има нужда бебето. Радост каза, че е много важно майките да вярват на собствените си инстинкти и не трябва да позволяват на никого да заглушава гласа на бебето. Гласът на бебето е най-важното нещо, което майката трябва да слуша. То не говори, но с реакциите си казва достатъчно, за да може да бъде разбрано от майката.  Няма майка, която да не може да се справи с отглеждането на бебето, споделя Радост. 

акушерка с бебе

Вода 

Кърмата и адаптираното мляко до шестия месец се препоръчват от Световната здравна организация. Кърмата в първите си порции е по-водниста, а след това идва по-богатата на протеини и въглехидрати и мазнини, които го защитават. Няма нужда от вода, защото тя е излишно количество течност, което разширява коремчето на бебето. Ако на едно гладно бебе му дадем шише с вода, то ще напълни коремчето с си тази течност, но ще остане гладно. Бебето не изпитва глада, както ние го изпитваме, а го боли стомахът, обясни Николова.

Инстинктът на бебето е има ли болка да я облекчава със сучене. Няма нужда от вода и за измиване на устатата, за да не получава гъбички. Аз не съм чувала някой да си излекува гъбичките с вода. Това, което е бялото отлагане в устата, е нормално. При подаване на биберон с вода буквално бебето смуче и поглъща водата, а не плакне устата си. Това е излишно. Вода се дава, когато започне захранването с твърда храна, обясни Радост. 

Консултации 

Добре е бъдещите майки да преминат през подготвителни консултации, в които се говори как да се посрещне и приеме бебето. А несъмнено след прибирането на новия член на семейството от родилното отделение вкъщи изникват още много въпроси. Затова е хубаво да има домашно посещение, което правя на родилките от Бургас, казва Радост. Според нея би било полезно Министерството на здравеопазването да одобри тази услуга и да се поема за всяка една родилка. 

Голяма длан, топлина и спокойствие вдъхват бащите 

Татковците някак остават на заден план, но най-обичам ражданията с тяхното присъствие, споделя Радост. Хубаво е обаче предварително да им се обясни какво ще се случи в родилната зала, за да са подготвени. Те са добра морална и физическа подкрепа. Трябва да знаят, че майката и бебето имат емоционална връзка още преди раждането. Но след това бебето и бащата тепърва създават тази връзка и когато мама цял ден се чуди как да спре коликите, как да се справи с всичките проблеми, тя е емоционално изтощена, изнервена и ядосана и се стига дотам, че двамата с бебето реват.

Тогава бащата е най-подходящият човек, който да успокои беззащитното мъниче.  Една от причините е, че бащата тепърва създава връзка с бебето и то не усеща неговите чувства, емоции и напрежение, ако има такова. Бащите имат голяма длан и малко по-висока температура - от половин до един градус. А бебетата в периода на колики ги успокоява топлината. И когато бащата сложи дланта си върху коремчето, то моментално се успокоява. Спокойствие е това, което вдъхва бащата на бебето. 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft