Селски хляб като печен в пещ! Коричката е дебела и хрупкава, а средата - пухкава като памук! Рецепта-съкровище на 140 години:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Селски хляб като печен в пещ! Коричката е дебела и хрупкава, а средата - пухкава като памук! Рецепта-съкровище на 140 години:
Селски хляб като печен в пещ! Коричката е дебела и хрупкава, а средата - пухкава като памук!...
1921
Източник: За Жената
Селски хляб като печен в пещ! Коричката е дебела и хрупкава, а средата - пухкава като памук! Рецепта-съкровище на 140 години:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Никой хляб не е толкова вкусен, колкото домашния хляб. Дори най-добрите пекарни нямат шанс срещу него.

А какво ще кажете, ако използваме за приготвянето му рецепта отпреди векове?

Тази рецепта за хляб, която искаме да ви предложим, е на 140 години!

Описанието на рецептата обяснява не само как да се процедира стъпка по стъпка, но и какво да се направи, за да се получи божествено хрупкава коричка на хляба.

Това е рецепта за хляб с мая, която е от книга, публикувана през 1885 г., което я прави на 140 години.

В дадените там рецепти авторът използва мерки и теглилки като тенджера, паунд и литър.

Въпреки това, в самото начало на книгата има ръководство как да ги преобразувате в използваните днес, така че адаптирането им към съвременната реалност не е толкова трудно.

Рецептата за хляб с квас е преведена на по-разбираем език и може да бъде намерена по-долу.

Авторът разкрива какво да направите, за да стане хлябът хрупкав. Ето точните инструкции и необходими продукти за Хляб с хрупкава коричка по рецепта на 140 години :

Хляб с хрупкава коричка по рецепта на 140 години

Съставки за три големи или четири по-малки хляба:

  • приблизително 2,25 кг пшенично брашно за хляб
  • 1 литър суроватка
  • 76 г прясна мая
  • лъжица сол
  • вода за намазване на хляба

Приготвяне:

Разтворете маята в 250 мл суроватка и изчакайте да шупне.

Добавете шупналата мая и останалата суроватка към половината брашно, омесете и оставете да втаса за около час.

Когато тестото втаса, добавете останалото брашно и солта.

Омесете тестото и го оставете да втаса отново.

Когато тестото с мая отново втаса, оформете от него хлябове с желаната големина върху дъска и ги поръсвайте с брашно от време на време.

домашен хляб

Снимка: pixabay

Винаги сгъвайте тестото навътре, когато месите, за да осигурите гладки и равномерни хлябове.

Докато хлябовете втасват, те трябва да се намажат с вода или бира, преди да се сложат във фурната.

домашен хляб

Снимка: pixabay

Това е по-добър начин от намазването на хляба с яйце, както правят много хора, защото намазването с вода създава твърда коричка, която става приятно хрупкава след печене.

Фурната, в която слагаме хляба, трябва да е много гореща.

хляб с мека среда

Снимка: pixabay

Според съвременните реалности може да се предположи, че трябва да се постави във фурна, предварително загрята до 220 градуса по Целзий, за около 45 минути.

Приятен апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft