Солунска баклава

вход през zajenata.bg
Солунска баклава
admin
Добавена от: admin
5094
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

250 гр. точени кори
200 гр. орехи
50 гр. бадеми
225 гр. масло
3 супени лъжици захар
1 супена лъжица канела
За сиропа:
250 мл вода
300 гр. захар
40 гр. мед
2-3 супени лъжици лимонов сок
1 пръчка канела, по желание
За декорация:
фъстъци и други ядки

1. Загрейте фурната на 170 градуса. Разтопете маслото на огъня. Поставете ядките в блендер и ги нарежете, но без да ги смилате - на парченца около 2-3 мм. Добавете към ядките канелата и захарта. 
2. Всяка кора намажете с масло, а на всяка втора сложете и от сместа с орехите. Внимавайте равномерно да разпределите съставките, като накрая трябва да ви остане малко масло, колкото да намажете готовата баклава. 
3. След като сте подредили корите, навийте ги на стегнато руло. Рулото се нарязва на филийки с дебелина около 2 см. Подредете ги в тава, така че да са плътно наредени. 
4. Всяко парче се маже с останалата част от разтопеното масло. Сложете баклавичките да се пекат около 30-35 минути и ги оставете да се охладят. 
5. Всички съставки за сиропа сложете на огъня, когато сместа започне да кипи, намалете котлона и ги оставете да къкрят на тих огън 7-8 минути, след което добавете лимоновия сок и оставете сиропа да къкри още 7-8 минути. 
6. Залейте охладената баклава с горещия сироп и оставете да попие за поне 10 часа. Поднесете баклавичките поръсени с нарязани фъстъци или други ядки.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft