Софийска баклава

вход през zajenata.bg
Софийска баклава
admin
Добавена от: admin
15399
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 пакет (400 гр.) фини кори
4 яйца
1 ч.ч. олио (или смес от масло и олио)
3-4 к.ч. смлени орехи
1 ч.ч. брашно

4 с.л. масло
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
5 ч.ч. вода
4 ч.ч. захар 
2 прахчета ванилия

Разбийте яйцата на гъст крем, прибавете смлените орехи, смесеното с бакпулвера и солта брашно и 1 ч.ч. захар. Разбъркайте добре сместа.

Намажете с масло правоъгълна тавичка и покрийте дъното с 2 листа от корите. Намажете ги с мазнината, а отгоре наръсете част от плънката. Покрийте с още 2 кори, полейте с олио и отново с плънка. Продължете да редите така корите и плънката, докато се изчерпат количествата, като най-отгоре завършите с пласт кори. Нарежете баклавата на квадрати или ромбове и поръсете с разтопеното масло (или остатъка от мазнината за корите). Печете в загрята на 180 градуса фурна, докато корите получат приятен златисто-кафяв захар. Извадете баклавата да изстива, а през това време пригответе сиропа: Смесете водата с останалата захар и варете, докато течността се поизпари, и се получи гъст захарен сироп. Ароматизирайте го с ванилията (може да добавите и лимонена кора или малко лимонов сок) и залейте студената баклава с горещия сироп. Оставете я да попие добре сиропа (поне 1 денонощие), след което поднесете. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft