Съвети за начинаещи готвачи

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Съвети за начинаещи готвачи
4777

Как се прави застройка :
Застройката се прави след като сварената вече супа се свали от котлона. Разбийте яйцето добре и прибавете няколко лъжици студена вода. Отново разбийте. Прибавяйте постепенно по малко от горещия бульон, докато напълните купата, в която сте разбили яйцето. След това постепенно прехвърлете в тенджерата със супата, бъркайки отново.

Как до заври бобът по-бързо :
*** сипете 10-20 гр. ракия или
*** оставете да пренощува в съд, пълен с вода.
*** солта се прибавя след като бобът е сварен, минути преди да смъкнете тенджерата от котлона.

Топчета от кайма за супа :

За по-добро оформяне на топчетата от кайма за супа топчета или кюфтета: Тогава, когато сами приготвяте каймата трябва да знаете, че каймата се меси, докато не започне да става на конци, в противен случай топчетата ще станат на бучки. 

Кюфтета на скара и пържени кюфтета - разлики в приготвянето на каймата:
За разлика от пържените кюфтета, когато се прави кайма за кюфтета на скара не се слагат хляб и яйца.

За вкусни пържени кюфтета :
Намокрете добре средата на хляба /без коричките/ с вода, изцедете добре и прибавете към каймата.

Как се прави панировка :
За да получите по-плътно панирани чушки /пилешки хапки и др./, оваляйте последователно два пъти в брашно и яйце. Нека яйцето бъде последното, в което оваляте чушката или месото, което ще панирате. В противен случай ако брашното е последно, олиото ще загори, цветът на панираното ястие ще почернее и вкусът ще се измени.

Кога тестото е втасало:
Ако сте начинаещи в омесването на тесто, за да сте сигурни, че сте размесили добре, може да пробвате следния метод: След като омесите достатъчно тестото /когато спре да лепне/, тупайте получената топка 40 пъти в масата. Това е стар изпитан метод на нашите баби за получаването на хубаво омесено тесто.

*** при натиск с пръст остава вдлъбнатина, в противен случай тестото приема първоначалната си форма.
*** тестото е втасало достатъчно, когато е уголемило почти двойно размера си.
*** при поставянето на тестото в тавата, когато се оформя завършения вид на питката се оставя да втаса, докато се запълнят дупките между отделните формички.
***питката се намазва с жълтък около 5-10 минути преди да се сложи в печката, за да се изпече.

За блестящи прибори за хранене

В голяма тенджера, пълна с вода капнете няколко капки белина и веро. Сложете всички вилици, лъжици и ножове вътре. Поставете на котлона и оставете да врят около 10 минути. След това измийте приборите обилно с веро и вода. Полирайте добре. Тази дезинфекция е добро средство срещу редица болести, свързани със зацапани прибори. Освен това приборите блестят невероятно. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft