С една доза черпя 50 гости! Навиваш, нарязваш, изпичаш и после пируваш царски - Царски хапки с масло:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
С една доза черпя 50 гости! Навиваш, нарязваш, изпичаш и после пируваш царски - Царски хапки с масло:
С една доза черпя 50 гости! Навиваш, нарязваш, изпичаш и после пируваш царски - Царски хапки с...
1954
Източник: За Жената
С една доза черпя 50 гости! Навиваш, нарязваш, изпичаш и после пируваш царски - Царски хапки с масло:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това маслено тесто е толкова вкусно, че всеки, който го е опитвал, е във възторг от него. Соленките се приготвят много бързо, а тестото не се оставя да почива, а веднага се меси и разточва.

В резултат получавате вкусни маслени соленки, много подобни например на любимите на всички форнети, които се продават замразени в супермаркетите, но нашите са дори по-вкусни, защото са пресни и домашно приготвени.

Чудесно се съчетават с чаша кисело мляко.

Пригответе ги за обяд или вечеря. Ето какво ви е необходимо за ухаещите на масло Царски хапки с масло :

Царски хапки с масло

Продукти:

  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл вода
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 30 г мая
  • 1 яйце
  • 100 мл олио
  • 750-800 г брашно
  • 200 г масло или маргарин

За плънката:

  • 450 г извара/сирене
  • 300 г шунка или друго сушено месо
  • 200 г кетчуп
  • 1 яйце за намазване
  • сусам и лен за украса

Приготвяне:  

Замесете тестото в дълбока купа. Налейте 200 мл хладко мляко, добавете 1 супена лъжица захар и 30 г прясна мая.

Разбъркайте съставките и оставете маята леко да набъбне за няколко минути на топло място.

Добавете 200 мл вода и 1 яйце, след което отново разбъркайте всичко заедно. Накрая добавете около 500 г брашно и сол и продължете да разбърквате.

продукти в купата

Снимка: YouTube

лепкаво тесто

Снимка: YouTube

Когато всички съставки са добре смесени, омесете тестото на ръка. Ще ви трябват общо 750-800 г брашно.

омесено тесто

Снимка: YouTube

Месете тестото дълго време, докато се смеси напълно, като добавяте брашно, ако е необходимо.

Тестото се меси върху равна, набрашнена повърхност и трябва да е със средна твърдост и да не е лепкаво. След като тестото е омесено, го оформете на дебело руло.

дебело руло тесто

Снимка: YouTube

Намажете работната повърхност с малко олио или маргарин и го премесете отново върху намазнената повърхност. Разделете добре омесеното тесто на 15 по-малки части. Оформете всяка част от тестото на топка.

Леко намажете повърхността и подредете върху нея всички топчета, които също се намазват с олио и се покриват с фолио или найлоново фолио и се оставят да починат около 20 минути.

След като изтече времето, вземете 5 топки и леко притиснете всяка с пръсти, за да я разпределите до размера на чиния.

Намажете всяка "питка" обилно с размекнат маргарин или масло и ги подредете една върху друга.

питки от тесто

Снимка: YouTube

След като сте подредили всичките 5 топки тесто една върху друга, повторете процеса още два пъти, за да получите 3 купчини тесто.

Разточете всяка от купчините поотделно с точилка. Ако точилката е малко лепкава от маргарина/маслото, поръсете я с малко брашно и започнете да разточвате.

Разточете тестото в правоъгълна форма, като можете сами да определите размера на тестото в зависимост от размера на тавата ви за печене. След това пригответе плънката:

ЗА ПЪЛНЕЖА: В отделна купа пригответе плънката, като комбинирате изварата, настърганата шунка (нарязана на дебели лентички) и кетчупа и разбъркате всичко заедно, докато съставките се смесят добре.

кора тесто

Снимка: YouTube

плънка за тесто

Снимка: YouTube

На вкус можете да добавите други съставки като сирене, гъби, маслини или каквото друго ви харесва.

Разделете първото разточено тесто на три или четири части по дължина, с дебелина по ваш избор. Аз разделих тестото на три ленти (вижте снимката).

ленти тесто

Снимка: YouTube

За да стане тестото още по-мазно, преди да разпределите плънката, намажете го с малко маргарин или масло.

Можете да разпределите пълнежа по цялата кора или да го поставите на едно място.

плънка върху тестото

Снимка: YouTube

След това всяка лента се навива на руло и се прехвърля вертикално или хоризонтално (в зависимост от това как сте разточили тестото) върху намазнена тава за печене, покрита с хартия за печене.

рула тесто в тавата

Снимка: YouTube

Подредете рулата едно до друго върху тавата за печене, докато запълните цялата тава, заедно с останалите две купчини тесто, които трябва да приготвите по същия начин.

Когато всички са подредени върху тавата за печене, се нарязват на кубчета и се намазват с яйце, а можете да ги поръсите със сусам или ленено семе.

тесто на хапки

Снимка: YouTube

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути, до златисто кафяво. 

изпечени соленки

Снимка: YouTube

царски хапки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

царски хапки соленки

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft