Това маслено тесто е толкова вкусно, че всеки, който го е опитвал, е във възторг от него. Соленките се приготвят много бързо, а тестото не се оставя да почива, а веднага се меси и разточва.
В резултат получавате вкусни маслени соленки, много подобни например на любимите на всички форнети, които се продават замразени в супермаркетите, но нашите са дори по-вкусни, защото са пресни и домашно приготвени.
Чудесно се съчетават с чаша кисело мляко.
Царски хапки с масло
Продукти:
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл вода
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 супена лъжица сол
- 30 г мая
- 1 яйце
- 100 мл олио
- 750-800 г брашно
- 200 г масло или маргарин
За плънката:
- 450 г извара/сирене
- 300 г шунка или друго сушено месо
- 200 г кетчуп
- 1 яйце за намазване
- сусам и лен за украса
Приготвяне:
Замесете тестото в дълбока купа. Налейте 200 мл хладко мляко, добавете 1 супена лъжица захар и 30 г прясна мая.
Разбъркайте съставките и оставете маята леко да набъбне за няколко минути на топло място.
Добавете 200 мл вода и 1 яйце, след което отново разбъркайте всичко заедно. Накрая добавете около 500 г брашно и сол и продължете да разбърквате.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Когато всички съставки са добре смесени, омесете тестото на ръка. Ще ви трябват общо 750-800 г брашно.
Снимка: YouTube
Месете тестото дълго време, докато се смеси напълно, като добавяте брашно, ако е необходимо.
Тестото се меси върху равна, набрашнена повърхност и трябва да е със средна твърдост и да не е лепкаво. След като тестото е омесено, го оформете на дебело руло.
Снимка: YouTube
Намажете работната повърхност с малко олио или маргарин и го премесете отново върху намазнената повърхност. Разделете добре омесеното тесто на 15 по-малки части. Оформете всяка част от тестото на топка.
Леко намажете повърхността и подредете върху нея всички топчета, които също се намазват с олио и се покриват с фолио или найлоново фолио и се оставят да починат около 20 минути.
След като изтече времето, вземете 5 топки и леко притиснете всяка с пръсти, за да я разпределите до размера на чиния.
Намажете всяка "питка" обилно с размекнат маргарин или масло и ги подредете една върху друга.
Снимка: YouTube
След като сте подредили всичките 5 топки тесто една върху друга, повторете процеса още два пъти, за да получите 3 купчини тесто.
Разточете всяка от купчините поотделно с точилка. Ако точилката е малко лепкава от маргарина/маслото, поръсете я с малко брашно и започнете да разточвате.
Разточете тестото в правоъгълна форма, като можете сами да определите размера на тестото в зависимост от размера на тавата ви за печене. След това пригответе плънката:
ЗА ПЪЛНЕЖА: В отделна купа пригответе плънката, като комбинирате изварата, настърганата шунка (нарязана на дебели лентички) и кетчупа и разбъркате всичко заедно, докато съставките се смесят добре.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
На вкус можете да добавите други съставки като сирене, гъби, маслини или каквото друго ви харесва.
Разделете първото разточено тесто на три или четири части по дължина, с дебелина по ваш избор. Аз разделих тестото на три ленти (вижте снимката).
Снимка: YouTube
За да стане тестото още по-мазно, преди да разпределите плънката, намажете го с малко маргарин или масло.
Можете да разпределите пълнежа по цялата кора или да го поставите на едно място.
Снимка: YouTube
След това всяка лента се навива на руло и се прехвърля вертикално или хоризонтално (в зависимост от това как сте разточили тестото) върху намазнена тава за печене, покрита с хартия за печене.
Снимка: YouTube
Подредете рулата едно до друго върху тавата за печене, докато запълните цялата тава, заедно с останалите две купчини тесто, които трябва да приготвите по същия начин.
Когато всички са подредени върху тавата за печене, се нарязват на кубчета и се намазват с яйце, а можете да ги поръсите със сусам или ленено семе.
Снимка: YouTube
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути, до златисто кафяво.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube