Ако следвате този съвет, никога повече няма да имате проблем с тестото, то няма да „спадне“ или да не се „надигне“ добре. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите тестото като в най-добрите ресторанти:
Ако следвате този съвет, никога повече няма да имате тесто, което пада или не втасва правилно.
Снимка: Pinterest
Не прекалявайте с количеството бакпулвер или мая, тъй като има вероятност тестото да се надигне твърде много и следователно да се напука.
Освен това, ще загуби желаната си текстура. Винаги следвайте инструкциите в рецептата.
Винаги поставяйте тестото в предварително загрята фурна, тъй като всички теста, които съдържат бакпулвер или мая, се пекат най-добре по този начин.
Снимка: Pinterest
Когато мокрите и сухите съставки се комбинират, протича химическа реакция и тестото веднага започва да втасва.
Изчакайте 10 до 15 минути от момента, в който фурната достигне желаната температура и едва тогава поставете тестото в нея.
Златен съвет: Добавете по една супена лъжица ябълков оцет към всяка партида тесто. Здравословно е, тестото втасва по-добре, а и печените изделия получават страхотен „вкус“!
Снимка: Pinterest
Запишете си и тази рецепта за Лудо тесто , което може да престои в хладилника с дни и е идеално за хлебчета, кифлички, пица
Много полезна рецепта, която ще ви спести много проблеми – по този начин винаги ще имате прясно тесто в хладилника и ще можете да вадите колкото ви е необходимо. Единия ден направете мекици, на други - пица, на третия - кифлички…
Снимка: Pinterest
Това тесто никога няма да ви омръзне. За солени печива добавете сол, а за сладки – захар. Оформя се перфектно, поради което някои го наричат „вълшебно тесто“.
Лудо тесто
Продукти:
- 200 мл хладко мляко
- 1 кубче прясна мая (42 г) или 2 пакетчета суха мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 кг брашно (меко)
- 1 бакпулвер (10 г)
- 2 чаени лъжички сол (за солено тесто)
- 2 чаши кисело мляко (по 180 г всяка)
- 200 мл прясно мляко
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
Сложете 200 мл хладко мляко в дълбока купа и натрошете 1 кубче прясна мая в него, след което добавете 1 чаена лъжичка захар. Разбъркайте, за да разтворите съставките и оставете за около 10 минути, за да се разпени и да се активира маята.
Добавете едно пакетче бакпулвер към един килограм брашно, разбъркайте и направете добре оформена вдлъбнатина.
За соленото тесто добавете две чаени лъжички сол, две чаши кисело мляко, 200 милилитра прясно мляко, активираната мая и две яйца на стайна температура.
Първо разбъркайте с лъжица, след което продължете да месите на ръка. Тестото ще бъде меко и леко лепкаво.
Снимка: Pinterest
Вземете голяма торба, за да поставите тестото в нея, и намажете вътрешността ѝ с мазнина. Изсипете тестото в торбата, изстискайте въздуха и я завържете здраво.
Можете също да го сложите в намазнен пластмасов контейнер и да го затворите плътно с капак или стреч фолио, но е най-добре да го съхранявате в торбичка.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Върнете торбичката в купата и я поставете в хладилника. След като тестото втаса, можете да го използвате (в рамките на няколко часа).
Снимка: Pinterest
С намазнена ръка или шпатула откъснете колкото ви е необходимо. Завържете отново плика по същия начин, както първия път, след което върнете тестото в хладилника.