Това е традиционна турска рецепта, която се е запазила в нашия регион и е любим десерт и до днес. Приготвя се от три основни съставки - яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира.
Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца, в зависимост от размера им, като броят на яйцата е равен на броя на лъжиците захар, което също може да варира според вкуса.
Ето как се приготвя вълшебно вкусния Каймак-сладкиш :

Снимка: YouTube
Каймак-сладкиш
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 13 яйца,
- 14 супени лъжици захар,
- 1,5 литра хладко прясно мляко
ПРОЦЕДУРА:
В дълбока купа разбийте яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер за 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и захарта да се разтвори.

Снимка: YouTube
След това, като бъркате непрекъснато, добавете хладкото мляко на тънка струя. Разбъркайте и сместа е готова.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Изсипете я в средно голяма форма и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса, след което веднага намалете на 200 градуса и печете приблизително половин час.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, тогава е най-добре да коригирате времето за печене според вашата фурна или по следния начин:
Загрейте фурната на 100 градуса и печете десерта на тази температура, докато сместа се загрее, след което намалете температурата на 50 градуса и продължете с печенето.
Проверявайте от време на време, като докосвате повърхността с пръст, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да се охлади до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Преди печене можете да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция. Можете също да я изсипете в по-малки огнеупорни съдове и да ги изпечете наведнъж във фурната.

Снимка: YouTube
Оставете го да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт. Да ви е сладко!

Снимка: YouTube













