Трябва ли да белим кората на плодовете и зеленчуците

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Трябва ли да белим кората на плодовете и зеленчуците
1451

Някои специалисти препоръчват да белим кората на плодовете и зеленчуците, за да отстраним пестицидите, други настояват, че всичко ценно, което имат растителните продукти, се съдържа главно там. На кого да вярваме?

Наистина в кората на плодовете и зеленчуците има най-много витамини, минерали и антиоксиданти. Например при ябълката те са пет пъти повече, отколкото във вътрешността й. В кората й има също много фибри и пектин, които регулират храносмилането и намаляват чувството за глад.

Когато махаме кората, ние се лишаваме от 25% от микрохранителните вещества, а те играят основна роля за нашето здраве. В същото време във външната обвивка има и вредни съставки пестицидите.

Използването на пестициди е необходимо на селскостопанското производство в борбата с гъбичките, плесените и вредните насекоми по растенията. За човешкото здраве обаче те крият опасност от нарушаване на възпроизводителните способности и нервната система, от рак на белия дроб, кръвта и мозъка. Затова са създадени строги правила, които определят кое е допустимото количество пестициди в храната. Надхвърляне на средните стойности се получава по-често при чушките, доматите, праза, салатите и спанака, докато при морковите, ягодите, мандарините и гроздето нивото на пестицидите обикновено е доста под тях.
Трябва да се уточни, че измерването става по отношение на стриктно регламентирани показатели за всеки продукт и всеки пестицид при сурови, немити, небелени и необработени плодове и зеленчуци.

Старателният подбор на продуктите

Плодовете и зеленчуците, които са биологично отглеждани, спокойно могат да се консумират с кората. Обикновено обаче те са доста по-скъпи от останалите. Ако бюджетът ни не позволява да си купуваме от тях, по-добре е да подбираме продукти, присъщи на сезона и произведени в близки географски райони. Колкото по-отдалече идва един плод, толкова повече обработка е претърпял. Все пак ползите от консумацията на растителни продукти за превенцията на сърдечносъдовите и онкологичните заболявания и затлъстяването са много по-големи от евентуалните рискове, така че не бива да се лишаваме от тях или да ограничаваме количествата.

Задължителната хигиена

Измивайте плодовете и зеленчуците с течаща вода, за да отстраните всякакви остатъци от пръст и прах. Не ги накисвайте, защото някои витамини, като витамин С, са разтворими във вода и могат да изчезнат при миенето. Пестицидите, употребени за съхраняването на растителните продукти, не са водоразтворими, така че дългото миене е излишно, освен ако не използвате сапун (тип „селски“, а не течен препарат за миене на чинии) и четка.

Избягвайте да съхранявате плодовете и зеленчуците повече от седмица, защото с времето те загубват повечето си ценни хранителни вещества.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft