Трябва ли съвременните булки да имат чеиз, когато се омъжват

вход през zajenata.bg
За Жената
Любов
Връзки
Трябва ли съвременните булки да имат чеиз, когато се омъжват
2572
Трябва ли съвременните булки да имат чеиз, когато се омъжват

Вероятно много деца сега дори не знаят какво е "зестрата на булката". Това не е странно, защото тази традиция съществува от много векове.

Нека да разберем как е възникнала и дали си струва да я наблюдаваме в наше време.

За зестра винаги се считаше някаква собственост, която беше притежавана от момичето при сключване на брак . Обичаят да се събира този вид имущество съществува при много народи, въпреки че всеки е малко по-различен от останалите.

В нашата култура майката на момичето винаги е била ангажирана да събира "чеиз". Особено интересно е, че този процес започва почти от самото раждане на дъщерята. Момичетата, които нямаха зестра, се наричаха снахи. В Гърция, например, преди няколко века, такова момиче изобщо нямало шанс да се омъжи.
 
Какво обикновено се давало в зестра преди няколко века?

Списъкът е доста дълъг. Започва с предмети от бита: одеала, килими, съдове ... Но завършва с бижута и ценни книжа. Не всички знаят, но зестрата винаги се е считала за неотменното богатство на жената . Това означава, че дори в случай на развод, тя остава за нея.

Въпреки това винаги е имало ловци на момичета с богата зестра. Това се е запазило и сега, въпреки че е придобило малко по-различна форма. Много младоженци на първо място се взират в апартамента на момичето , отколкото в себе си.
 
Уместността на зестрата в съвременния свят

Една от основните причини за появата на такава традиция в миналото била, че мъжът винаги подкрепя  жена си. Жената се занимавала с домакинство и деца, но със сигурност не печелила за прехраната. Това трябвало да прави само съпругът.
 
Сега ситуацията се промени много. Повечето жени работят по същия начин, както и мъжете им. И затова събирането на огромна и богата зестра е от значение. Сравнително достатъчно е, ако жилището, както всичко за удобното му подреждане, ще бъде придобито с общи финанси .

Разбира се, това е в идеалния случай. Въпреки това, винаги можете да направите компромиси с подобни решения и да обсъдите всички подробности. Дискусиите, свързани с финанси, касаят мъже и жени, които искат да се оженят или да се съберат. Затова е малко странно, когато родителите на двойка започват да негодуват или активно да се намесват в живота на младите.

Не забравяйте, че независимостта и способността за вземане на сложни решения са еднакво важни както за съпруга, така и за съпругата. Тези качества ще гарантират щастлив семеен живот.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft