Какво е пиелонефрит и лекува ли се

вход през zajenata.bg
7659
Симптоми на остър пиелонефрит Усложнения на острия пиелонефрит Хроничен пиелонефрит

Хроничен пиелонефрит

Хроничният пиелонефрит може да бъде последица на недобре излекуван остър пиелонефрит или да се дължи на чести негови рецидиви. В повечето случаи обаче хроничният пиелонефрит е свързан с други урологични заболявания, създаващи пречки по хода на пикочните пътища. Промените в бъбреците при хроничен пиелонефрит са различни, в зависимост от стадия на заболяването. През първи стадий са налице атрофични промени в събирателните каналчета. Промени в гломерулите не се откриват. Втори стадий - освен атрофични промени в събирателните каналчета се откриват и склеротични участъци. Намират се и хиалинизирани гломерули. За третия стадий е характерна т. нар. струмизация, изразяваща се в изпълване на каналчетата с колоидна материя, подобно на фоликулите на щитовидната жлеза, а много от гломе­рулите са напълно хиалинизирани.

Симптоми при хроничен пиелонефрит
Понякога те са доста дискретни и са свързани с оплаква­ния от лесна уморяемост, тъпи болки в кръста и други външно „неврастенични" симптоми, които могат да подведат лекаря. След време започват да се оформят типични картини, наречени "лица" на пиелонефрита със следните форми: хипертонична форма, анемична форма, хематурична форма, водно-електролитни нарушения.

Едностранен хроничен пиелонефрит
Тук превалират симптоми, свързани с едностранно заболелия бъбрек - болки в съответната лумбална област, главоболие, немоти­вирана висока температура и др. В урината може да има еритроцитурия или левкоцитурия. Екскреторната урография показва раз­лично изразени промени в легенчето и чашките.

Двустранен хроничен пиелонефрит
Тук също има редица симптоми, които не са характерни за заболяване­то - безапетитие, лесна уморяемост, главоболие, безсъние или обратно - сънливост и т. н. При около 25% от болните се намира повишено артериално налягане. В урината се откри­ва бактериурия, левкоцитурия и еритро­цитурия. СУЕ може да е повишена. Разви­ва се и различно изразена анемия. Данни­те от екскреторната урография показват различно изразени деформации на чаш­ките и на легенчето.
Диагнозата хроничен пиелонефрит невинаги е лесна. Най-напред трябва да се изключат заболявания като хроничен гломерулонефрит, бъбречна туберкулоза, нефролитиаза, особено нейната уратна форма, бъбречната поликистоза и др.

Лечение на хроничен пиелонефрит
При хроничния пиелонеф­рит е необходима комплексна терапия, в която водещо място заемат широкоспек­търните антибиотици. Преди това е необходим микробиологичен контрол на урината по отношение на щама микроорганизми, за да може да се прило­жи правилния антибиотик. При наличие на обструкция по хода на пикочните пътища това лечение е без резултат. Много е важно да се отстра­ни пречката по хода на пикочните пъти­ща. Такива пречки могат да създадат бъбречни камъни, тумор, аденом на простатната жлеза, склероза на простатната жлеза, стриктури на уретрата и др.

1
2 3
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft