29 Август 2016
140632
Снимков материал: pixabay.com
Имате карта за фитнес, купили сте си гири, не вечеряте след 18.00, а излишното тегло упорито отказва да ви изостави? Може би всичко се корени в храната и още по-точно - в храносмилането. Това е нещо чисто индивидуално и зависи не само от количеството изядена храна, но също така и от характеристиките на организма.
Все пак, ако си създадем полезния навик да не ядем, докато храната е все още трудно смилаема, той може не само да свие стомаха, но и да придобием полезния навик да не преяждаме.
Колко бързо се преработва храната
| ПРОДУКТ | ВРЕМЕ ЗА ПРЕРАБОТВАНЕ |
| Вода | Веднага попада в дебелото черво |
| Плодов сок | 15-20 минути |
| Зеленчуков сок | 15-20 минути |
| Зеленчуков бульон | 15-20 минути |
| Плодове с високо съдържание на вода и горски плодове | 20 минути |
| Портокали, грозде, грейпфрут | 30 минути |
| Консервирани зеленчуци, зеленчукови салати без мазнина | 30-40 минути |
| Ябълки, круши, праскови, вишни | 40 минути |
| Варени зеленчуци | 40 минути |
| Яйце | 45 минути |
| Различни видове зеле, тиквички, царевица | 45 минути |
| Кореноплодни: ряпа, морков, пащърнак | 50 минути |
| Зеленчукови салати с растително масло | до 1 час |
| Риба | 1 час |
| Зеленчуци, които съдържат нишесте (картофи, целина) | 1,5-2 часа |
| Каши: оризова, от елда, пшеничена и пр. | 2 часа |
| Бобови | 2 часа |
| Млечни продукти | 2 часа |
| Птиче месо | 2,5-3 часа |
| Слънчогледово семе, тиквено семе и др. | 3 часа |
| Черупчести | 3 часа |
| Говеждо месо | 4 часа |
| Агнешко месо | 4 часа |
| Свинско месо | 5,5-6 часа |
Малко съвети: Опитайте се да не ядете 3-4 часа преди лягане. Така ще си подарите една добра почивка не само на вас, но и на вашия стомах.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари













