Растенията-санитари вкъщи

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Растенията-санитари вкъщи
5844

Едно цвете в саксия „освежава” въздуха на около 10 кв.м. от жилището или офиса.

Опасни за здравето на човека са много химични съединения като формалдехидът, трихлоретиленът, ксилолът, бензолът - химикали, които се отделят от мебелите , мокета, килимите, матраците и домашните любимци и които неизменно присъстват в градската среда.

Ако са много концентрирани в едно помещение, те причиняват често главоболие, астма, парене в очите и други заболявания на обитаващите го.

На помощ идват растенията. Всички те не само поглъщат вредния въглероден двуокис и отделят кислода, нужен за живота ни, но и успешно неутрализират тези вредни химически съединения.

Най-пълноценни в това отношение са повечето популярни видове декоративнолистни растения.

Фаворит е палма „Арека” /Кокосова палма/. С множество изследвания и опити е доказано, че тя най-добре неутрализира формалдехида у дома и е най-добрият овлажнител на въздуха, особено ценно качество на растението през студените и сухи месеци от годината.

Бамбукова палма

Растението се справя също успешно с елиминирането на вредните токсини от въздуха. За да се развива добре, то изисква директна слънчева светлина и влажна почва, както и достатъчно пространство.

Алое

Много популярно растение заради лечебните си свойства. В борбата с опасните химически съединения е по-ефективно при по-слаби концентрации на формалдехида.

Драцена

Наричат я още „драконово дърво”. През зимата помещението , в което е поставено растението, трябва да е влажно и топло. Унищожава огромно количества формалдехид, бензол, ксилол.

Сансевиера

Наричат растението „индийски мече” заради заострените си и красиво обагрени листа. Успешно неутрализира бензола и трихлоретилена от въздуха в жилището. Не бива да се преполива.

Фикус

Всички разновидности на растението са полезни. Има нужда от много светлина, иначе листата му започват да падат. През зимния период трябва да се държи на температура от поне 18 градуса.

Бръшлян

То е изключително фино виещо се растение, което не изисква много грижи. Вирее добре и на полу-сянка. Има позитивно влияние върху алергиите и астмата. Правени са тестове, които доказват, че след като саксията с бръщлян се постави в една стая, растението „поглъща” близо 60% от праха, който се съдържа във въздуха.

Бостънска папрат

Има най-бързо действие в борбата с формалдехида, в сравнение с останалите изброени растения.

Всички те са подходящи за оформяне на цветарници, които са прекрасно допълнение към интериора на едно жилище и „зареждат” живеещите в него с чист въздух и енергия, особено през зимния сезон. Мощни зелени гардове са още финиковата палма, филадендронът, хризантемите, монстерата. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Отглеждане на цветя
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft