26 Септември 2012
177695
Лилавият цвят и силното ухание на мащерката привличат отдалече. Мащерката е силно здравословна билка с редица лечебни свойства. Освен полезна за здравето мащерката е и чудесна подправка и кулинарна тайна, както и козметична съставка.
Мащерката (Thymus – от гръцки: смелост, сила, мисъл), известна още като бабина душица и овчарски босилек, е тревисто многогодишно растение с наситено лилав цвят и силен аромат, който се дължи на етеричномаслените жлези на билката. Използва се цъфтящата част на растението, която се бере в периода май-юли и се суши на сянка при температура 35 градуса. Мащерката расте на туфи и вирее из цяла България по поляни, ливади, край гори, открити, широки и слънчеви скалисти пространства.

Мащерката е богата на минерални соли и дъбилни вещества
При какви заболявания се използва мащерката
Мащерката и здравето
Бани и компреси от мащерка
Как да си направим чай от мащерка
Мещерката се използва в кулинарията и в козметиката
Мащерката в древен Египет
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Здравни съвети"
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за кожата
Съвети за косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари