Предпазва ли от рак витаминът от слънцето?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Предпазва ли от рак витаминът от слънцето?
930

Всички знаем, че Витамин D е витаминът на слънчевата светлина . Той се синтезира се в кожата под действието слънчевите лъчи и може да се набавя от храната или хранителните добавки. Отговорен е за усвояването на изграждащите костите минерали – калций и фосфор. Може ли обаче този витамин да играе и друга, също така важна роля? Според проучване, продължило 2 години, жените, които приемат калций и Витамин D всеки ден могат да отслабнат с поне 5.2 кг без проблеми. Изследването сочи, че дамите трябва да вземат поне по 400 IU (10 µg) дневно от слънчевия витамин, за да има ефект. Американските учените провели тестовете с 350 души на възраст между 25 и 50 години с наднормено тегло.
Подобно паралелно проучване в Канада показало, че приемът на калций може драстично да намали апетита.

Ежедневният прием на Витамин D3 може сериозно да намали рискът от ендометриален рак. Това показва проучване на американски учени. Резултатите сочат, че рискът при жените, които всеки ден приемат добавки, богати на Витамин D3 намалява с цели 42%.
Ендометриалният карцином е злокачествено образувание, което произлиза от тъканта на лигавицата на матката. Ракът на ендометриума е най-често срещаният карцином, засягащ матката. Смята се, че злокачественото заболяване се дължи на стареенето, промяната в храненето с употреба на повече животински мазнини, както и на повишеното използване на естрогенни препарати. У нас годишно се регистрират около 1200 нови случаи на ендометриозен рак.
Резултатите от американското проучване сочат още, че Витамин D има изключително силен и благотворен ефект върху лигавицата. В предишни изследвания т.нар. “слънчев” витамин е доказал положителното си влияние върху други видове ракови клетки.

Същевременно Витамин D предпазва от когнитивни заболявания, свързани с остаряването. Това показват две нови проучвания на холандски учени. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft