Полезни или вредни са интимните гелове

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Полезни или вредни са интимните гелове
3187

Използването на редица различни и разнообразни козметични продукти е запазена марка на почти всяка дама. Влезете ли в банята ѝ ще се натъкнете на какви ли не шампоани, душ гелове, ексфолианти, маски за лице и коса, балсами и др. Странното е, че някои жени, въпреки културата си на използване на хигиенни продукти, напълно пренебрегват интимния гел.

Интимният гел е продукт, който се смята, че трябва задължително да присъства в колекцията от продукти за баня. Възприето е, че жените, които използват душ гел или сапун вместо интимен гел, излагат себе си на по-голям риск от развитие на инфекции, предавани по полов път.

Медицински представители твърдят, че сапуните, както и лубрикантите, са продукти, които могат значително да увредят чувствителните тъкани, намиращи се в интимната женска зона. По този начин се увеличава рискът от заразяване с херпес, хламидия и ХИВ.

Интимен душ гел
Има още предположения, че използването на тези продукти в нежната зона може да провокира още бактериална кандидоза и да повиши риска от полово предавани инфекции. Жените, използващи продукти, които не са предназначени за вътрешна употреба, като масло и вазелин, положително са изложени на по-голям риск от бактериални инфекции. Дори има тенденция в това.

40% от дамите, които използват вазелин вместо лубрикант, имат бактериална вагиноза, в сравнение с 18% от жените, които никога не използвали вазелин. 44% от жените, използващи масла, имат положителен тест за кандида.

Тези вреди са в следствие на използването на продукти, които не са пригодени за рН-то в интимните женски части. А когато нормалното рН се наруши, вредните организми започват да се размножават и в един момент вече надвишават броя на полезните микроби.

Интимна зона
„Еволюционната защита“ на влагалището е естественият баланс на бактериите. Те обаче лесно могат да бъдат отмити със сапун или твърде ароматни продукти.

И тъй като интимната зона на жената е най-чувствителна, то тя трябва да се третира най-нежно. Редица жени получават оплаквания като сърбеж, зачервяване и обща непоносимост към даден интимен гел. Рядко се появяват и гъбички.

Това може да е в резултат на наличието на дадена съставка, към която жената има непоносимост. Освен това, както бе споменато, твърде ароматизираните продукти лесно отмиват естествената защита, от което следва сухота и раздразнение.

Гинеколозите все още не са постигнали консенсус дали използването на интимните гелове е добро или не. Представителите на по-опитната гилдия смятат, че най-доброто за интимната хигиена е чиста вода без сапуни, душ-гелове и т.н.

Спрямо развитието на козметиката обаче новаторите са по-скоро на мнение, че е за предпочитане да се използват медицински интимни гелове, които да не дразнят интимната зона.

Те трябва да съдържат млечна киселина, тъй като тя съдържа лактобактерии, които са едни от съставките на влагалищната среда. Те поддържат нормалната киселинност и помагат в борбата с гъбички, бактерии и др.

Така че, за да разберете дали да използвате даден интимен гел, то това зависи лично от вас. Опитайте, но ако разберете, че избрания не е за вас и предизвиква нежелани реакции, то не се отказвайте напълно от тях. Потърсете по-нежен и по-подходящ за вас.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft