Правила за правилно почистване на кожата

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за кожата
Правила за правилно почистване на кожата
1697

Лягате да спите, без да сваляте грима? Това е истинско престъпление срещу красотата и младостта ви. Уви, според статистиката от време на време така постъпват 70% от жените. Ако в млада възраст клетките работят в режим на самовъзстановяване, в зряла им трябва поддръжка отвън, която им осигуряват нощните кремове и серумите. Какво се получава, когато кожата вместо полезни вещества получава смес от козметика и прах? Клетките зле се обновяват, не са способни да се противопоставят на външното въздействие и кожата като цяло старее много по-бързо, отколкото при правилни грижи.

Програма максимум

Не е достатъчно просто да свалите грима преди лягане . Задача номер едно трябва да бъде да изберете почистващо средство, като се съобразите с типа на кожата си и индивидуалните й особености. Но най-напред трябва да решите дали ви е нужен продукт, който изисква употребата на вода, или за да ви е комфортно, ви е достатъчно „сухо” почистване.

Първата група препарати обикновено се препоръчват на жените с мазна кожа. Разнообразните гелове и пяна, взаимодействащи с водата, съдържат повърхностно активни вещества, които ефективно отстраняват козметиката и кожната мазнина от порите. Трябва обаче да бъдете внимателни с препаратите за мазна кожа, съдържащи спирт. Те отлично почистват епидермиса, но и го изсушават, което при продължително прилагане може да доведе до нарушаване на хидробаланса и да предизвика обезводняване и лющене.

Ако имате смесен тип кожа, най-добре да я почиствате с гел, който добре премахва замърсяването, без да нарушава защитните й функции. В качеството на активни компоненти можете да използвате растителни екстракти с дезинфекциращо действие, например от рицин, арника, календула, комплекс витамини, като ниацинамид, цинк, мед, манган, органични и неорганични киселини.

Препаратите, които не изискват използване на вода, по принцип са подходящи за всеки тип кожа, но най-добре действат на сухата и чувствителната. За разлика от геловете те рядко съдържат алкали, а и избавят кожата от контакта с хлорираната водопроводна вода, която при висока чувствителност на кожата може да предизвика негативна реакция.

Много е важно да подбирате препарата за чувствителна кожа, който да не нарушава хидролипидния й слой. Препаратите с екстракт от хамамелис и млечна киселина имат противовъзпалително и съдоукрепващо действие.

Всеки си мисли, че знае как се употребяват геловете и пяната. Така ли е обаче? Запознайте се със следващите инструкции.

Нанесете гела върху навлажнената кожа и с кръгови движения го втрийте, докато се получи пяна, след това я измийте. Не бива да оставяте препарата върху лицето си дори за 5 минути, защото е голяма вероятността да получите не ефективно очистване, а раздразнение и лющене. Ако чувствате, че с едно измиване не сте махнали цялата козметика и мръсотия, повторете процедурата, а след това пристъпете към овлажняване на кожата. Ако кожата ви е много мазна, ще се наложи да ползвате гел по два пъти на ден. Ако мастните жлези работят активно, измиването сутрин ще помогне да отстраните продуктите от жизнената дейност на клетките и да подготвите лицето си за нанасяне на крем. Нормалната кожа можете просто да изплакнете с хладка вода или да ползвате лосион.

Прилагането на тоалетни млека също си има особености. Главният въпрос е достатъчно ли е млякото за почистването на лицето, или все пак след това трябва да използвате и вода. Според козметолозите това не е задължително, ако ползвате тоалетното мляко правилно.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Красива кожа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft