Черния чай предпазва от кариеси

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Черния чай предпазва от кариеси
6024

Черния чай помага в борбата с бактериите Streptococcus mutans и Lactobacillus, виновни за увреждането на зъбите, категорични са нови изследвания. Чаят предпазват зъбите от образуване на кариес и заболявания на венците. Учените установиха, че 3 чаши чай на ден поддържат зъбите в отлично състояние, дори ако към чая се добави малко захар.

Чай
Ръководителят на проучването – д-р Кери Ръкстън, разяснява, че двете бактерии си взаимодействат с въглехидратите в устната кухина и по този начин създават киселина, която разрушава зъбния емайл.

Благодарение на съдържащите се в чая антиоксиданти, наречени флавоноиди и катехини, вредните бактерии значително намаляват.

Изследването доказа, че и зеления чай може да предпази устната кухина от образуването на микроби. В зеления чай има съставки, които предотвратяват лош дъх. Редовната консумация на този чай помага при отслабване. Зеленият чай стимулира изгарянето на мазнини и увеличава изразходването на енергия с 4-5%.

Като други подходящи храни, с които можем да се погрижим за здравето на устната си кухина, са посочени сирене, мляко, ядки и пилешкото месо. За тези храни се смята, че защитават зъбния емайл като доставят нужните калций и фосфор за реминерализиране на зъбите.

Препоръчвани също са ябълките и крушите. Тези плодове са с високо съдържание на вода, която отслабва ефекта на захарите и стимулира отделянето на слюнка.

Зъби
Най-доброто средство за предпазване от кариес е водата. Препоръчва се след всяко хранене да се изпива по чаша вода, с което да се намали киселинността в устата.

Храните, които най-бързо развалят зъбите, са бонбоните, близалките, бисквити, торти, чипс, банани и хляб. Тези храни са с високо съдържание на захар или сол, предизвикват силна киселинност в устната кухина и са сигурен източник за появата на множество бактерии.

Експертите съветват, когато купувате храни, да разгледате съставките им, изписани на етикета. Наличието на захароза и фруктоза показва, че в продукта има подсладители, които могат да влошат състоянието на зъбите ви.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft