Начини за премахване на бенки

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за кожата
Начини за премахване на бенки
43776

Не всички атипични бенки се превръщат в злокачествено новообразувание и са опасни за здравето. Някои просто се намират на неподходящо място и имат необичаен вид, а премахването им е предимно по естетически причини. Обикновените бенки, които пречат при бръснене или епилация, търкат се в дрехи или бижута, също е добре да бъдат отстранени, за да се избегнат възможни дразнения.

Ако имате бенка , която променя първоначалния си размер и вид, кърви, има неправилни очертания или други необичайни признаци, непременно се консултирайте с лекар. Най-вероятно ще ви препоръчат оперативно премахване, за да се избегне опасността от злокачествено израждане на бенката. 

В повечето случаи бенките и рождените петна са доброкачествени образувания, но да се въздейства върху тях самостоятелно в домашни условия е категорично забранено и крайно опасно. Често хората сами предизвикват възпаления и други изменения в характеристиките на бенките, отнасяйки се небрежно към тях при бръснене, отскубване на косъмчета или при прекалено интензивно почистване на лицето с помощта на скрабове или пилинги.
Показания за отстраняване на бенки:
промяна във формата или размера;
изкривяване или подуване на контура;
промяна в цвета;
раздразнение, белене.

Преди отстраняване на бенка е необходима консултация с дерматолог или онкодерматолог, който ще прецени кой метод е най-подходящ, в зависимост от характеристиките на бенката и общото здравословно състояние на пациента.
Методи за отстраняване на бенки: лазер, радионож, електрокоагулация (изгаряне с електрически ток), криодеструкция (въздействие с течен азот), хирургически метод.
Лазер - един от най-ефективните методи за отстраняване на бенки. Той е безкръвен, понижава риска от образуване на метастази, а възстановяването на третираната област протича значително по-бързо, в сравнение с другите методи. Лазерното въздействие е практически безболезнено и има добър козметичен ефект, което е особено важно при отстраняване на бенки от лицето.

Радионож – сравнително безопасен метод, чието основно преимущество е отсъствието на термично въздействие върху кожата. Тази техника се използва за отстраняване на бенки и рождени петна с ярко изразени контури.

Електрокоагулация – при този метод се изгаря областта около бенката с помощта на електрокоагулатор. След извършване на процедурата в третираната зона остават малки едва забележими следи.
Криодеструкция – въздействие с течен азот под налягане. Малко разпространен метод, при който могат да пострадат здрави участъци на кожата.

Хирургически метод – представлява хирургическо изрязване на бенката. Това е разпространена техника. Препоръчва се в случаите, когато има опасност от развитие на онкологични заболявания.

Предпочитани методи в зависимост от вида на образуванието:
Брадавици, изпъкнали бенки, папиломи и кондиломи обикновено се премахват с помощта на електрокоагулация.
Рождени петна с диаметър над 3 см най-често се отстраняват с помощта на лазер.
Плоските образувания се отстраняват единствено по хирургичен път.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Красива кожа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft