Ряпата - безценното лекарство от миналото

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Ряпата - безценното лекарство от миналото
10704

Ряпата е зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни.Нейната страна е Средна Азия. По кое време е пренесена в България не е известно, но сеотглежда от векове. Външната и обвивка е бяла, кафява, черна, червена и жълтеникава или виолетова. Червената ряпа притежава изключителни лечебни свойства.

Тя е много ценно подмладяващо средство. Притежава лесноусвоим силиций, който спомага за укрепването на костите и кръвоносните съдове.Придава еластичност и гъвкавост на кожата и влияе на видът на косата. Червената ряпа е богата на фолиева киселина, която е важна при бременността, а също така засилва образуването на някои хормони. Тя е богата на мед,калций,цинк и витамин А. Сокът от червената ряпа е полезен при туморни образования.

В миналото ряпата се е отглеждала най-много като лечебно средство:

- в Средновековието ухапванията от отровни животни били лекувани с ракия от ряпа;
- по време на строежите на египетските пирамиди на робите давали ряпа за различни инфекции
- в народната медицина ряпата е позната като средство против кашлица, оплаквания на жлъчката и храносмилането.

Всички тези приложения са потвърдени от съвременната  наука, освен тях са открити и много други ефекти. Към ряпата спадат всички люти корени от семейство кръстоцветни, като бели, червени, черни, жълти, къси или кръгли репи, репички, хрян и дяволски лютият японски зелен хрян „васаби”, който се яде със суши. Ряпата е полезна също и при депресии и нервни състояния.Хапвайте на ден по две три резани ряпа и ще видите, как ще се промени настроението и тонусът ви.

Ряпата е полезна и при храносмилането

Един от лечебните ефекти на ряпата е стимулирането на жлъчната дейност и оттичането на жлъчния сок. В този процес участват както сяросъдържащите горчични масла, така и горчивите вещества.

Ряпата е полезна против кашлица.
Лютивите горчиви масла в ряпата имат две действия: те блокират размножаването на бактериите и в същото време дразнят вегетативния вагусен нерв, който предизвиква засилено производство на течност в клетките на лигавицата на бронхите. И това спомага за  по-добро откашляне.

Ряпата блокира появата на канцерогени
Ряпата съдържа всякакви количества противоракови средства: глюкосинолати, като горчични масла и индоли, фенолови киселини и флавоноиди. Тези биоактивни вещества стимулират образуването и активността на противоотровните ензими и предотвратяват образуването на опасни канцерогени от първоначално безопасните вещества (например – от нитрит се образува канцерогенният нитрозамин).

Хрянът може да се използва като антибиотик
Хрянът, а в още по-голяма поречът, съдържат бензило-горчиво масло –  враг на микробите. Дори с 10-20 грама хрян в пикочните пътища се постигат терапевтично ефективни концентрации на горчиво масло. Вирусните инфекции, като например грипът, могат да бъдат подтиснати чрез горчивите масла от хрян и пореч.

Как да приложим ряпата при здравословни проблеми?

При храносмилателни оплаквания, съчетани със запек, помага пресен сок от ряпа – той се пие по 3 пъти дневно по една малка чашка (приблизително ракиена чаша от 50мл) преди основните хранения.

Старо домашно средство при кашлица, пресипналост и бронхит: издълбай вътрешността на една ряпа, напълни кухината с мед и го остави да престои така 3-4 часа. След това излей получилия се сок и взимай с чаена лъжичка по няколко пъти на ден.

Ако нямате ряпа хрянът има същото действие. В случай, че нямаш ряпа под ръка, можеш да изпробваш една стара руска рецепта: в чаша топла вода разбъркай една супена лъжица настърган хрян и една супена лъжица мед.

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft