Какви здравословни проблеми издават ноктите

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за кожата
Какви здравословни проблеми издават ноктите
19210

Ноктите и техният вид, издават общото здравословно състояние на човека. Здравите нокти са с ненарушена цялост и равномерно оцветени по цялата си дължина. Те са изградени от белтъка кератин, който е в основата, и на кожата и на косата. Ноктите на ръцете се подменят изцяло за срок от шест месеца, а на ноктите на краката им е нужна една година. Понякога обаче, и те могат да бъдат подложени на атаките на редица гъбички, които да доведат до инфектиране на определените зони. Кандидата може да атакува дори тях и кожата около тях.

Затова трябва да се обърне сериозно внимание на симптомите, за да не се стига до усложнения. Видът на ноктите може да сигнализира за някои заболявания и обратното, някои болести оказват въздействие даже върху ноктите на ръцете и краката. Едно от тези заболявания, това е свръхпроизводството на хормона на щитовидната жлеза. При него пръстите и в частност ноктите, започват да променят нормалния си вид. Пръстите се деформират като се удебеляват, същото става и с ноктите.

Ако посиняват, ноктите издават наличие на остра форма на астма , емфизем на белите дробове, проблеми при сърдечно-съдовата система и др. Пушенето, като вреден навик, също рефлектира върху ноктите. Те могат да се обезцветят или пожълтеят в следствие на пушенето. Освен в резултат на атаките на разни бактерии и гъбички, както и болести, външния вид на ноктите, може да зависи и от храненето. Ако то е нездравословно и непълноценно, това неминуемо ще си проличи върху тези израстъци. При хората, които страдат от желязодефицитна анемия, с времето техните нокти стават вдлъбнати и леко деформирани. Те избледняват, стават меки и лесночупливи. Лесната чупливост може да е сигнал и на това, че в тялото липсва цинк.

Този недостиг може да доведе и до появата на бели петна по повърхността на нокътя. Вероятно сте забелязали, че понякога се появяват бели петна по нокътното ложе ( частта от нокътя в близост до кожата). Това говори за недостиг и липса на белтъчини. Липсата пък на една от незаменимите мастни киселини като линоловата, води до разцепването на ноктите и тяхното белене на пластове.

Какви мерки да вземете при появили се такива промени при ноктите?

Ако имате бели петна , увеличете приема на цинк, чрез пилешко месо и пълнозърнести храни. При чупливи нокти, наблегнете на консумацията на повече моркови, черен дроб, прясно мляко и риба. Добро въздействие ще окаже и пиенето на рибено масло. При проблеми с ноктите, в резултат на гъбична инфекция, трябва да се замислите за състоянието на имунната си система. Тя е естественият ни щит срещу бактерии, вируси и гъбички. Затова вземете мерки и я подсилете, за да може тя да Ви защитава.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Красива кожа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft