Какви са рисковите фактори за рак на гърдата

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какви са рисковите фактори за рак на гърдата
3031

Много са малко жените, които през живота си не са имали проблеми с гърдите . Повечето дами се сблъскват с различни възпалителни заболявания, усложнения с кърменето, уплътнения, възлови образувания. И не е изключено тези нарушения да доведат до рак на гърдата, който вече стана най-разпространеното заболяване при жените, изпреварвайки рака на стомаха и на шийката на матката.
И все пак, за да не плашим чак толкова дамите, ще отбележим, че само 3% от случаите на заболявания на млечната жлеза се оказват злокачествени. Останалите 97 на сто са други болести. Това означава, че ранната диагностика е сигурен метод да избегнем най-страшното.
Редовните профилактични прегледи наистина са задължителни, тъй като злокачествените процеси на ранен стадий на развитие са изключително коварни - те не се проявяват по никакъв начин - нито с болка, нито с уплътнения, нито с някакви други забележими проявления.

ОБЛЪЧВАНЕТО С МАМОГРАФ ВРЕДИ КОЛКОТО ЧЕТВЪРТ ИЗПУШЕНА ЦИГАРА
През последните години в медиите се появиха много публикации за това, че ракът на гърдата силно е “подмладял”. Мамолозите обаче не са много съгласни с това заключение. Случва се, естествено, да заболеят млади 19-20-годишни момичета, но те са единици. Заболяемостта нараства след 30-годишна възраст, и то в геометрична прогресия. При това първите ракови клетки могат да се появят цели 15-20 години, преди туморът да се напипа. Повечето форми на рак се развиват много бавно, процесът на раздвояване на увредените клетки протича месеци наред.

Затова не може да се твърди дори и това, че ракът възниква най-често след 60-годишна възраст.
Случаите са повече, но това е рак, който не е открит или не се е проявил в млада възраст.
Съществува още една заблуда в това отношение - че при мамологичен преглед жената се подлага на силно облъчване. Това не е истина! Съвременните рентгенови мамографи и специални рентгенови плаки осигуряват минимално облъчване. Вредата от облъчване при мамограф може да се сравни с четвърт изпушена цигара. Затова не се плашете, можете да се изследвате на мамограф, колкото пъти е необходимо.
КОИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ
Към рисковите фактори за възникване не само на рак, но и на други заболявания на млечната жлеза, се отнасят:
ВЪЗРАСТТА. Колкото по-възрастна е жената, толкова рискът е по-висок и следователно тя трябва да отделя повече внимание на себе си.
НАСЛЕДСТВЕНОСТТА. По този показател са застрашени жените, чиито близки по майчина линия - майка, баба - са страдали от някакви сериозни изменения в млечните жлези.

ФИЗИЧЕСКИ ТРАВМИ НА ГЪРДАТА , които също се срещат в последно време. Те са свързани с нарасналата социална активност на жените - спортуване, каране на автомобил и т.н.
РАННИТЕ АБОРТИ . При жените, направили аборт до 17-годишна възраст, рискът от възникване на тежки патологични процеси в гърдата се увеличава 8 пъти.
ОТКАЗЪТ ОТ КЪРМЕНЕ СЛЕД РАЖДАНЕ. Оптималните срокове за кърмене на бебето са 8-9 месеца, но съвременните майки не го спазват.
КОГАТО ПЪРВОТО РАЖДАНЕ СТАНЕ В ПО-КЪСНА ВЪЗРАСТ, например след 35 години - такава жена автоматично попада в рисковата група. В страните с висока раждаемост жените почти не страдат от рак на гърдата.
СТРЕСОВЕТЕ . Краткотрайният стрес се отразява дори стимулиращо на организма, но хроничният, предизвикан от душевни преживявания, води до намаляване на имунитета. И колкото по-слаб е имунитетът, толкова по-малко е способен организмът да се бори с раковите клетки.
Мъжете също може да имат проблеми с млечната жлеза, наподобяващи мастопатията при жените. При тях това нарушение се нарича гинекомастия - дисхормонално заболяване на гръдната жлеза. Гинекомастията често се съчетава с понижена функция на тестисите и заболявания на черния дроб.
С възрастта, а също и след раждане, гърдите на жените се променят. Тези изменения са естествени и те не се възприемат като патология:
- променя се цветът на зърното и на кръга около него;
- зърното се увеличава;
- гърдите увисват;
- преди менструация те набъбват и възникват болки.
Ако обаче забележите посочените по-долу симптоми, незабавно се обърнете към лекар. Те са:
- подпухналост и силно зачервяване на гърдата;
- единично или многобройни уплътнения;
- отделяне секрет от гърдата;
- болезнени усещания.
КАК САМИ ДА ИЗСЛЕДВАМЕ ГЪРДИТЕ СИ

Най-сигурният начин за профилактика на заболяванията на млечната жлеза е самоизследването.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft