Какво да сготвя с гъби

вход през zajenata.bg
445133

Гъбите са една от най-добрите храни за хора, страдащи от нервно разстройство. Причина за това е високото съдържание на фосфор, който действа изключително благоприятно на нервната система.

Най-много фосфорна киселина и калий има в кожицата на гъбата, докато в пънчето те са по-малко.

Освен за нервната система, гъбите се препоръчват и за превенция на анемия.

Въпреки голямото съдържание на вода (85-90%) в тези растения, хранителната стойност на гъбите е голяма. Те са по-хранителни от всички житни растения. Дори са равностойни на граха, морковите и лещата. Установено е още, че някои сортове гъби има почти еднаква енергийна стойност с тази на месото.

Гъбите съдържат още белтъчини, въглехидрати, незначително количество мазнини, соли и витамини. Всъщност белтъчините на тези растения имат качествата и на растителните и животинските белтъчини.

В плодните тела на гъбите влизат важните за организма витамини А, В, С и D. Най-много са витамините от групата В и D. В гъбите има още ценното вещество лецетин, съдържащо фосфор и витамин D.
Въпреки полезните си свойства, гъбите крият много рискове. Отровните гъби могат да причинят сериозни последици, дори смърт. Качествените гъби също могат да бъдат опасни, ако не се консумират в разумни срокове след закупуването/брането им. Това е така, защото гъбите са изключително нетраен продукт. Те се развалят лесно и образуват вредни за организма вещества.

Дори и при най-лекото отравяне с гъби трябва да се потърси лекарска помощ. Отровните гъби поразяват най-вече сърцето и кръвообращението. Не се подвеждайте, ако след кратко неразположение след консумиране на съмнителни гъби състоянието ви бързо се подобри. Това може да е само краткотрайно състояние.

В критични случаи до изчакването на компетентно лице на пострадалия от отравянето могат да се дават малки глътки подсолена вода. Препоръчват се още силен студен чай, кафе, мед и мляко.

Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft