Диети и ястия с кисело мляко

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Диети и ястия с кисело мляко
165761

Специалистите по хранене са единодушни, че млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Този минерал е от жизненоважно значение за изграждането на костите и зъбите. Липсата или недостатъчният прием на мляко и млечни продукти увеличават риска от остеопороза. Това заболяване се характеризира с ниска костна маса и нарушения в структурата на костите, водещи до лесната им чупливост дори при леки травми.

Киселото мляко, съдържащо живи млечнокисели бактерии, както и други киселомлечни продукти имат благотворно влияние върху здравето и спадат към така наречените пробиотици. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват много полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии имат силна антимикробна активност и потискат размножението на вредните микроби в храната и червата.

Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират перисталтиката на червата и помагат при сручаи на запек. Бактериите, намиращи се в киселото мляко, подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към лактоза. Млечнокиселите бактерии намаляват риска от атеросклероза, тъй като действието им понижава холестерола в кръвта.

Извършени са ексерименти върху животни, благодарение на които е установено, че тези бактерии намаляват количеството на канцерогенните вещества и ензимите в правото черво.

При ферментационните процеси, предизвикани от млечнокиселите бактерии, от белтъците на млякото се образуват биоактивни пептиди, за които е установено, че понижават кръвното налягане, стимулират имунитета и намаляват образуването на кръвни съсиреци. Калцият, на който млякото и млечните продукти са толкова богати, също намалява кръвното налягане.

Млякото и млечните продукти намаляват риска от развитие на кариес на зъбите. Прясното мляко е алкално и неутрализира киселините, които се получават при ферментацията на захарите в устата и разрушават зъбния емайл. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко потискат развитието на микроорганизмите в устната кухина, които предизвикват ферментацията. Сирената действат защитно, поради високото си съдържание на калций, белтък и фосфор. 

Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft