Шест интересни факти за женските гърди

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Шест интересни факти за женските гърди
21408

Редица особености в структурата и функциите на женските гърди ги правят лесно податливи на заболявания. Като научим повече за тях, ще знаем как да се грижим по-добре за здравето и красотата им...

1. Развиват се по-късно от останалите органи

Гърдите се развиват по-късно от останалите органи в нашето тяло. За разлика от мозъка или черния дроб, например, чиято структура е формирана още в ембрионалния стадий на развитие, бюстът буквално нараства „от нищото“ по време на пубертета.
В различните фази на менструалния цикъл обемът му варира с около 14%, което се дължи на промени в клетъчния растеж и задържането на вода. Една женска гърда тежи средно 350 г, но може да нарастне два пъти в края на бремеността.

2. Двете гърди са различни

Фактът, че не изпълвате еднакво двете чашки на сутиена в никакъв случай не е повод за притеснение. Нормално е едната гърда да е с около 40 милилитра по-голяма от другата. Това е почти една пета от чашката.

3. Развиват се на все по-ранна възраст

Днес гърдите започват да се оформят средно с година по-рано отколкото при предходните поколения. Според някои учени причината се крие в бума на затлъстяването в развитите страни, но според други това е само част от проблема. Днес момичетата съзряват на по-ранна възраст, което може да се дължи на имитиращи естрогена химикали в храната и козметичните продукти, които ежедневно използват. Фондации за борба с рака на гърдата съветват да се избягват продукти, съдържащи парабени и бисфенол А – промишлен химикал, съдържащ се в пластмасовите изделия.

4. Те са източник на съвършенната храна

Майчиното мляко изобилства от витамини, минерали, белтъчини и мазнини, необходими на бебето, за да расте. Освен това в него се съдържат антитела и пробиотици, които укрепват имунитета и предпазват новороденото от салмонела и ешерихия коли. Изследвания показват, че в състава на кърмата влизат ендоканабиноиди, подобни на тези в марихуаната, които помагат на кърмачето да се отпусне и го предпазват от преяждане.

5. Те са като гъби, които попиват токсините

Заради мастната тъкан, от която са изградени, гърдите абсорбират замърсителите, подобно на две дунапренови гъби. В млечните жлези на съвременната жена се натрупват потенциално токсични химикали като пестициди, полихлорираните бифенили, живак, олово, фунгициди и други. Някои от тях могат да останат в гърдите в продължение на години и дори десетилетия. Високото съдържание на мазнини и протеини в млякото също привлича тежки метали и други замърсители, които майката предава на детето си чрез кърмата. Ето защо е желателно жените да ограничават излагането си на бензиновите пари и цигарен дим.

6. Гърдите са особено податливи на рак

Повече от 1,3 милиона жени са диагностицирани с рак на гърдата през 2008 г. и се очаква броят им да нарастне с 26% до 2020 г. Три са основните фактори, които обуславят тяхната уязвимост:
Те са динамични органи, образуващи клетки през целия ни живот.
Мастната тъкан, от която са изградени, има свойството да задържа индустриалните химикали.
Гърдите са пълни с хормонални рецептори и хормони , които могат да захранят раковите клетки - туморите се образуват и нарастват при наличието на естроген и прогестерон.

За да се намалят рисковите фактори, необходимо е да се ограничат алкохолът и цигарите, а също така да се избягва ненужното излагане на радиация

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft