Днес е Св.Никола - Никулден

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Днес е Св.Никола - Никулден
24887

Празничната трапеза за Никулден включва ритуално ястие от риба, по традиция това е шаран, шаран пълнен с орехи или рибник.
Честити имен ден на Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина!

Народната традиция за Никулден повелява обредният Рибник и хлябовете да се освещават в църква или в къщи, а късове от тях да се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, канят се роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. Трапезата на Никулден се прикадява от най-възрастния, от главата на фамилията.
Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Празнични дни в България
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft