Как подправките въздействат на ума и тялото

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как подправките въздействат на ума и тялото
1436

Редица наблюдения убедително доказват, че храната не е само източник на необходими вещества, но и по своеобразен начин тя формира емоционалния потенциал на хората.

В кулинарната практика на всички народи по света са намерили приложение редица овкусители и подправки, значителна част от които имат определено въздействие и върху емоционално-психическото състояние .

Вероятно още в каменния век първобитният човек е започнал да използва заобикалящите го треви, семена, плодове и корени, за да направи храната си по-вкусна и по-разнообразна. Така са се формирали определени психически зависимости, в резултат на което той остава в плен на тези допълнения към храната, които с времето се превръщат в неизменен атрибут на всяка кухня. Например пикантните подправки присъстват в кулинарните традиции на много народи по света, особено на тези в Южна Америка, Азия и Африка. Задълбочени научни изследвания показаха, че тези подправки са способни да предизвикат у човека своеобразно наркотично опиянение, дори еуфория.

Съдържащият се в лютите чушки алкалоид капсаицин дразни неудържимо нервните клетки в устната кухина, които изпращат мощен болестен сигнал в мозъка. За потушаване на „огъня” той издава команда и хипофизната жлеза насочва към поразената област особени вещества, т.нар. ендорфини , известни още като хормони на щастието или на удоволствието, които имат болкоуспокояващо действие.

Консумацията на тази огнена подправка е свързана и с определени физиологични въздействия върху организма – учестяване на сърдечния ритъм, засилване на кръвообращението , изпотяване, както и дразнения в областта на половите органи, т.е. състояния, идентични с тези при сексуална възбуда. Подобно е въздействието (с определени нюанси в обхвата и дълбочината) на останалите пикантни подправки – черен пипер, лук, чесън, праз, джинджифил и т.н. Например със своя остър и свеж аромат джинджифилът придава жизненост на човешкия организъм и обостря сексуалните възприятия .

От незапомнени времена тази подправка е известна като мощен афродизиак . Неслучайно в прочутата древна индийска книга, посветена на тайните и изкуството на любовта – Камасутра, се препоръчва преди любовната игра на любимия да се поднесе еликсир, съдържащ мед, жълтък и джинджифил. В превод от китайски джинджифил означава ‘мъжка сила’.

Може би на тези подсъзнателни въздействия на аромата на джинджифила върху човешката психика се дължи фактът, че джинджифиловите нотки в парфюмите винаги се приемат добре и подобни парфюми никога не излизат от мода. Не е чудно, че при тези дадености горните подправки предизвикват пристрастяване, което, както при наркотиците, е свързано с неутолимото желание да се опита нещо по-силно и по разтърсващо.

Редица подправки (чубрица, босилек, мащерка, копър, сминдух и др.) имат силно бактерицидно действие, засилват апетита и имат благотворно въздействие върху храносмилателния процес, с което оказват косвено положително влияние върху психо-физическото състояние след хранене.

Други подправки ( ванилия, карамфил, канела) носят неповторимия дъх на Ориента, докосват най-чувствените нотки на човешката душа, извикват душевен уют и комфорт, прогонват натрупания стрес и настройват психиката на оптимистична вълна. А какви чувства, свързани с най-съкровени спомени от детството, извикват прясно изпечените сладкиши с тези подправки!

Съвсем не е случайно, че ванилията например е компонент на редица ориенталски парфюми, които се радват на толкова почитатели. Канелата се е доказала като отлично психотропно средство при депресия, меланхолия и тревога, както и като мощен афродизиак. Освен въздействието с екзотичния си аромат, тя допринася за доброто самочувствие, душевно спокойствие и чувство на удовлетвореност.

Ако различните видове огнени подправки имат изгарящ, възпламеняващ душата и тялото вкус, то ментолът, на който се дължи характерният вкус на ментата и джоджена (вид мента ), има точно обратния ефект – създава чувство на хлад и спокойствие , има стимулиращо и ободряващо действие. Тези свойства на ментола предопределят неговото приложение в различни напитки (алкохолни и безалкохолни), дъвки, захарни изделия, сладолед, цигари и т.н.

Има схващане, че той стимулира мозъчната дейност , ето защо историкът Плиний Стари препоръчвал на своите ученици да носят венци от мента . Като разхладителна и тонизираща напитка на Изток се предлага леден шербет, съдържащ извлек от мента . Благодарение на своите антисептични, тонизиращи и освежаващи свойства тази билка е заела централно място в прословутата руска баня, в която полиците се застилат с нея, а парата се „подава” чрез заливане на нагорещени камъни с нейна отвара.

В редица спиртни напитки се съдържат етерични масла или екстракти от богати на такива растения. В света са познати много напитки, съдържащи анетол (етерично масло, добивано от семената на анасона)

Анасонът действа бактерицидно върху дихателните пътища , стимулира секрецията на стомашен сок, подобрява храносмилането и отстранява спазмите на стомаха и червата , както и метеоризма, с което оказва благотворно въздействие върху общото психическо и физическо състояние на организма. В структурно отношение анетолът е твърде сходен с параметокси амфетамина (РМА), известен халюциноген с твърде опасни странични ефекти. Дали на това не се дължат ужасяващите последствия от напиване с подобни напитки, споменът от което остава за цял живот?

С голяма популярност (особено сред нежния пол) се ползват т.нар. ментолови цигари , които имат около 25% пазарен дял. Според неотдавнашно изследване, проведено от учени на Пенсилванския университет в САЩ, това са най-опасните от всички цигари. Съгласно получените резултати съдържащият се в тях ментол води до чувствително увеличаване на поглъщането от организма на никотин и редица други вредни съставки на тютюневия дим, с което над три пъти се повишава рискът от инсулт спрямо нормалните цигари.

Абсентът – високоалкохолна напитка, която e била изключително популярна, почти култова, в Западна Европа в края на XIX и началото на XX век, съдържа извлек от билки с високо съдържание на етерични масла – пелин, анасон, резене, мента, маточина, аир и др. Един от компонентите на етеричното масло на пелина – терпенът туйол, се отличава с психогенно и халюциногенно действие. Самата напитка в по-старо време била считана за магьосническа. Съществува мнение, че много творци от онова време, дори самият Ван Гог, са били силно пристрастени към това питие и определени периоди от тяхното творчество са силно повлияни от психическото състояние, в което са изпадали, консумирайки любимата напитка.

Може би на малцина е известно, че твърде популярната подправка индийско орехче също се характеризира с халюциногенно действи е. В ниски дози то има приятно, подобряващо духа, въздействие. В дози над 10 г обаче тези невинни наглед плодчета са слаб до средно силен халюциноген, предизвикващ ефекти и видения, сходни с тези на марихуаната. Редовната му употреба в завишени дози засяга не само душата, но и тялото – може да предизвика сериозно увреждане на черния дроб. Халюциногенните свойства на индийското орехче се свързват с миристицина, който е компонент на съдържащото се в него етерично масло.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft