Как да съхраним чушки през зимата

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Как да съхраним чушки през зимата
202086

Червеният и жълтият цвят на чушките действително е съвкупност от пигменти-антиоксиданти. Те ни пазят от старостта, съдържат, много фосвор калий, калций,магнезий, и желязо.

Заради това тяхната редовна консумация е задължителна. Даже и през зимния период. Затова всеки един трябва да знае как да си направи замразени чушки, които да се съхраняват пресни и през студените зимни месеци.

Здравите и сухи чушки се запазват в хладилника до една седмица. Увиете ли ги в нещампована хартия и ги наредите на два реда в щайги, те могат да престоят до два месеца в мазе, при температура 6-70С.

Най-сигурното средство за съхранението и запазването на полезните вещества при пиперките обаче си остава замразяването във фризера. То е подходящо както при сладките пиперки, така и при лютите. Има различни метода.

Чушките се нарязват на ивици и се замразяват на поднос за около 30 минути във фризера. Нареждат се в пликове и здраво се притискат. Могат да се съхраняват в заредения шкаф до 6 месеца. Поставят се непосредствено замразени във врящото ястие, без да се чака да се размразят.

Целите зеленчуци се измиват. Семето им се изважда, отрязват им се върховете и се замразяват също 30 минути на поднос. Пакетират и се оставят до 6 месеца във фризера.

Печени Чушки

Избират се хубаво узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и семето и се нарязват – по желание. Бланшират се 2 - 3 минути, Това се прави, за да се запази цветът, вкусът и витамините в продуктите.

За целта са необходими дълбока цедка или метална кошничка и съд със 7 - 8 л вряща вода. Пиперките се слагат в цедката - не бива повече от 0, 5 кг наведнъж, и се потапят във врящата вода, докато се покрият изцяло.

Водата трябва да кипне отново за около 1 минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Времето е от е много важно. Когато приключите, извадете зеленчуците, потопете ги в студена вода и ги отцедете.

Чушките могат да се замразяват и печени. Изпичат се, белят се и се слагат в найлонови торбички. Единственото условие при замразяването, е начина на подреждане. Трябва да се наредят сбито, за да заемат по-малко място, тъй като винаги ъглите на торбичките щръкват.

Съхранението на чушки в замразен вариант в домашни условия намалява доста витамините, но топлинната обработка не пречи на запазването на багрилните вещества, които са мощни антиоксиданти.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft